promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mérgező múmiákat találtak, amik még az egyiptomi múmiáknál is több ezer évvel idősebbek

Mérgező múmiákat találtak, amik még az egyiptomi múmiáknál is több ezer évvel idősebbek

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Halálos felfedezést tettek a tudósok Chilében, ahol már jóval az egyiptomiak előtt készültek múmiák.

Amikor valaki meghallja a múmia szót, akkor jó eséllyel egyből Egyiptomra, illetve Brendan Fraser remek kalandfilmjére gondol. Az emberek többsége Egyiptommal azonosítja a múmiákat, pedig már jóval előttük is voltak olyan népek, amik különböző módszerekkel próbálták megőrizni az örökkévalóságnak a halottaikat – sőt, voltak, akik az egyiptomiak előtt több ezer évvel is csinálták ezt.

Az egyiptomiaknál nagyjából 2500 évvel idősebb, körülbelül 7 ezer éves múmiákat találtak Chilében, ahol az első letelepedő lakosok közül sokan meghaltak, főleg fiatalon. Utólag kiderült, hogy ez arzénmérgezés miatt volt, de a nép egy idő után ellenállóbbá vált ezzel szemben, így ott maradtak, és többé már nem volt szükségük arra, hogy ilyen módon őrizzék meg az elhunytakat.

A 7 ezer éves chilei múmiák a mai napig mérgező arzénnal vannak tele, és annak idején agyaggal próbálták elérni, hogy ne romoljon drasztikus gyorsasággal a holttestek állapota. A Chinchorro nevezetű nép volt tehát az egyik első olyan közösség, ahol múmiákat hoztak létre – a módszerük pedig bevált, hiszen most is döbbenetesen jó állapotban vannak a maradványok a korukhoz képest.

A látványuk persze bizonyos szempontból hátborzongató, hiszen mégis csak holttestekről van szó, de mindenképp érdekes látni, hogy annak idején hogyan viszonyultak az emberek a halálhoz, és mit tettek azért, hogy a szeretteik minél tovább velük lehessenek, és ne érje őket baj.

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás