promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő bejelentést tett a NASA a Holddal kapcsolatban, szinte hihetetlen - a szakértők komoly terveket mutattak be az oxigén szállítására az égitesten
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA szakértői elképesztő tervet eszeltek ki az oxigén szállítására a Holdon.

A NASA a marsi misszió mellett igen sok energiát fektet egy jövőbeli Hold-küldetésbe is. Korábban már pontos időpontokat is megfogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy mikor várható, hogy újra ember léphessen az égitest felszínére. Ám addig még rengeteg nehézésget kell megoldaniuk, ezek közül az egyik legérdekesebb az, hogy szállítsák a Holdon az oxigént.

Korábban arról szólt a fáma, hogy holdjáró roverekkel csinálják majd ezt.

Ám később az is kiderült, hogy mindez sokkal veszélyesebb lenne a gyakorlatban, mint teoretikusan, ráadásul anyagilag is rosszabbul jönnének ki belőle. Így egy sokkal egyszerűbb, és látványosabb megoldás mellett döntöttek. Ezek tehát az első komolyabb elképzelések arra vonatkozóan, hogyan oldják meg az élet egyik legfontosabb feltételének szállítását az égitest felszínén.

A korábbi elképzelés szerint a roverekkel palackozott és cseppfolyósított oxigént szállítottak volna a Holdon a különböző pontok között. Peter Currerri, a Lunar Resources tudományos igazgatója ezért azt javasolja, hogy csővezetékekkel szállítsák az oxigént az égitesten. A vezetékek ott futnának, ahol az Artemisz-küldetés teljesítene szolgálatot, ahol a NASA szeretne jeget bányászni a Holdon.

A jégből amúgy vizet, illetve a rakéták számára üzemanyagot is kinyernének. Ha a projekt végül végbemegy, akkor a csővezetétkeket majd a Holdon is gyártják le - írja az Interesting Engineering nyomán a HVG.

Többet szeretnétek megtudni az artemisz programról?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás