promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létezhetett egy nagy északi sziget, fejlett civilizációval – sokáig keresték a nyomát
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Thule ugyanolyan mitikus hely, mint Atlantisz.

A titokzatos Atlantisz kapcsán rendszeresen felmerül a kérdés, hogy létezett-e egyáltalán ez a magasan fejlettnek mondott ókori civilizáció. Az egyiptomiak tudtak róla, a görög Platón pedig elképesztő részletességgel le is írta a kinézetét, társadalmi berendezkedését – bár lehet, hogy az egész csupán egy általa elképzelt ideális világot jelenített meg.

Nemcsak Atlantisz számít azonban fantomszigetnek az emberiség történetében, hiszen több olyan legendás hely van, amelyet ma már hiába is keresnénk a Földön. A régi hajósok, utazók, kereskedők persze mesélhettek bármit, hogy elkápráztassák az otthon maradottakat, de a kitalációik alaposan összezavarják a mai kutatókat is.

A nagy rejtélyek közé tartozik például Thule szigete, amelyről nemcsak az ókorban, de még a középkorban is létező helyként beszéltek. Európa északi részére helyezték, a görög Pütheasz például a mai Skócia partjaitól északra, de mindenképpen olyan mitikus pontként határozták meg, amely az akkor ismert világ legészakibb vidékének számított.

A kutatók a Shetland-szigeteket sejtik mögötte, de lehet akár a Feröer-szigetek, Izland, Grönland vagy Skandinávia egy része is, mindenesetre az ókori felfedezők aligha rendelkeztek olyan eszközökkel, amelyekkel megadhatták volna a pontos koordinátáit.

Thulét állandóan fagyos földként írták le, ahol nem él sem növény, sem állat. Az említett Pütheasz például a mai Marseilles-ből vágott neki az Atlanti-óceánnak, és haladt egyre északabbra, így nem csoda, hogy a végén már nem pontosan tudta, merre jár.

Ráadásul az eredeti feljegyzései elvesztek, így amit ma tudunk a titokzatos szigetről, azt az időszámítás kezdete körül élt Sztrabóntól tudjuk. Az ő anyagát a középkorban is átvették, így nem meglepő, hogy Thule létezése egészen a 17. századig elfogadottnak számított – mindenféle különösebb ellenőrzés nélkül.

Ma már tudjuk, hogy a Brit-szigetektől északra nem létezett semmiféle nagyobb sziget, csupán kisebb földdarabok. A 16. században még egy óriási tengeri szörnyet is látni véltek Thule feltételezett környékén, de az alighanem csak az Atlanti-óceánban úszkáló bálna lehetett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás