promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkavaró képet közölt a NASA a Földről, le fogsz sokkolni a látványtól - ez lehet Atlantisz maradványa?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mauritánia középső részén helyezkedik el ez a különleges képződmény, melyet számos mítosz övez. 

Óriási mérete miatt tökéletes felülnézeti képet csak a világűrből láthatunk, hiszen átmérője több, mint 45 kilométer. Innen nézve olyan, mint egy hatalmas, meteorit becsapódás következtében keletkezett kráter, ám ez a kráterszerű anomália valójában teljesen földi eredetű. 

Ezt a látványos ősi geológiai képződményt a 1960-as években a Gemini űrhajósai használták tájékozódási pontnak. Alakjából adódóan nevezték el a "Szahara Szemének", más néven Richat képződménynek.

Körkörös alakja miatt egyesek még mindig úgy vélik, hogy valójában Atlantisz elveszett városának a maradványai,  hiszen a Platón által leírt földhöz hasonlít. Platón szerint Atlantisz kör alakú városállam volt, mely több, egyre kisebb gyűrű közepén létesült. Viszont a legfontosabb "tényt" ne felejtsük el: Atlantiszt vízi civilizációnak ismerjük, míg a Szahara szeme a sivatagban található - bár sokkal csapadékosabb terület volt, mint most. Ezek alapján inkább geológiai szemszögből vizsgáljuk meg a Szemet.

A központi kupolát alkotó üledékes kőzet tanulmányozása során kialakulását a késő proterozoikumra, körülbelül 1 milliárd és 542 millió év közé datálja. Az eltérő eróziós szinteken változatos vulkáni és magmás kőzetek tárulnak fel. A kőzetek rétegződésének köszönhető, hogy mára ezt a körkörös mintát vette fel a képződmény. Egy 2014-es tanulmány szerint a Pangea szuperkontinens szétválása játszhatott szerepet a tektonikus eltolódásokban és ezen vulkáni képződménye kialakulásában. A Szem összetett geológiai szerkezete mai napig zavarba ejti a geológusokat, széles körben a világ egyik leglenyűgözőbb geológiai csodájaként tartják számon. 

A Nemzetközi Földtani Tudományok szövetsége által elismert első 100 geológiai örökség egyike lett 2022-ben. 

Egy biztos, akár köze van Atlantiszhoz, akár nincs, de kialakulásának pontos történetéről sokáig fognak még vitatkozni a Föld tudósai. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás