promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez az út vezetne Atlantiszba? A Bimini út rejtélye
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Bahamák északi partjaninál a víz felszíne alatt található egy geológiai képződmény, mely egy 457 méteres macskaköves útra emlékeztet.

Az utat 1968-ban régészek fedezték fel (név szerint Joseph Manson Valentine, Jacques Mayol és Robert Angova), és rögtön azt a feltételezést váltotta ki, hogy ez a "járda" az elveszett civilizáció, Atlantisz szerves része lehet. 

És rögtön itt lép életbe a tudósok - vagy az összeesküvés elméletek imádói - közötti konfrontáció. A tudományos alátámasztás szerint ez az út csupán természeti képződmény, és csak a tengerszint emelkedés és az alatta lévő homok eróziója miatt merült el. Az utat alkotó kőzetek iszapszemécskből, homokból, kagylótöredékekből és algákból állnak. 1978-ban kormeghatározást használtak a Miami Egyetem Geológiai tanszékén, ezek alapján körülbelül 2000 évesre becsülték a Bimini út szikláinak korát. Az út két kisebb ösvénnyel párhuzamosan fut, kövei szögletesek, a legnagyobbak 4 méter hosszúak, rendezett sorban fekszenek a tengerfenék mentén.

Ez a fiatal kor bizonyítékul szolgál arra, hogy semmi köze nem lehet Atlantiszhoz (persze, ha egyáltalán létezik), hiszen állítólag 12000 évvel ezelőtt süllyedt el. De itt belép a másik oldal, akik egy 1980-ban kiadott, nagymértékben hibás dokumentumban kőzetmintákat elemeztek, mely alapján 15000 évesre datálják a kövek eredetét. Ha ez a kormeghatározás helyes volna, akkoriban  a part területe körülbelül 95 méter magasan volt a tengerszint felett. 

És muszáj megemlíteni az egyéb fennálló, hihetetlen teóriákat, melyek szerint: 

  • két expedició is eltűnt kutatás közben, köszönhetően a fehér cápáknak és moray angolnáknak
  • John March búvár egy 3!!! méter magas, idegen búvár felé haladt, aki oxigénpalack nélkül volt 
  • titkos létesítmények találhatók szerte a szigeten, melyek egyetlen feladata megtalálni Atlantiszt. 

Nos akár Atlantiszhoz vezet az út, akár csak geológiai képződmény, egy biztos, hihetetlen búvárkodási élményt kínál az idelátogatók számára. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás