promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs királyi sírt találtak Egyiptomban, Tutanhamonéval vetekedhet a fontossága
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A feltárása lassan halad, mert rossz állapotban van.

Az európaiak érdeklődése az 1800-as évektől élénkült fel a több ezer éves, titkokkal teli egyiptomi kultúra és civilizáció öröksége iránt. Napóleon francia tudósai fedezték fel a híres rosette-i követ, amely nagyban hozzájárult az ősi hieroglifák megfejtéséhez.

A régészeti kutatások egyik csúcspontját pedig az 1922-es év jelentette, amikor az amatőrnek számító Howard Carter a Királyok völgyében megtalálta a Krisztus előtti 14. században élt Tutanhamon fáraó sírját, mégpedig nagyrészt bolygatatlanul, elképesztő kincsekkel együtt.

Azt a felfedezést már a világsajtó is élénk figyelemmel kísérte, és az Egyiptom-mánia mind a mai napig nem szűnik. Az onnan érkező tudományos hírek rendszeresen felkeltik az emberek kíváncsiságát, hiszen a sárga homok alighanem még számtalan szenzációs leletet rejt maga alatt.

A közelmúltban például egy ősi királysírra bukkantak Luxorban, ami még a régészek számára is különlegességet jelent. A korát 3500 évesre becsülik, és feltehetőleg a 18. dinasztia egyik tagjáé lehet, aki valamikor Krisztus előtt 1292 és 1550 között élt.

A kutatóknak egyelőre fogalmuk sincs, ki lehet a titokzatos illető, mint ahogy a leletek feltárása is várat magára. A Nílus folyó bal partján talált nyughely a Királynék völgye nevű területen található.

Ez talán nem olyan ismert, mint a Királyok völgye, pedig közel 100 temetkezési helyet rejt, köztük hatalmas, bonyolult sírboltokat is. A kétharmaduknak eddig nem sikerült azonosítani a tulajdonosait, tehát nem lenne meglepő, ha a mostani uralkodói nyughelynek is ez lenne a sorsa. A terület leghíresebb „lakói” talán Tuja királyné, a hatalmas II. Ramszesz fáraó anyja, illetve Nofertari, az uralkodó felesége.

A régészek feltevése szerint a most felfedezett sír talán a Thotmesz-ág egyik királyi feleségéé vagy valamelyik hercegnőé lehet, tehát Tutanhamonnak is egyfajta távoli rokonáé. A korábbi áradások miatt azonban a sír meglehetősen rossz állapotban van, tele homokkal és mészkővel, ami megnehezíti a feltárását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás