promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő bejelentést tett a NASA a Marssal kapcsolatban, óriási örömhír érkezett
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA marsi projektje elképesztő izgalmakat tartogat számunk az elkövetkező jó pár évben. Apró részekben jönnek a jobbnál jobb hírek a tudományos világ számára.

Az elmúlt időszakban rengeteg hír foglalkozik a NASA marsi projektjével, az érdeklődés pedig egyre csak fokozódik. Szinte minden nap kapunk már valamiféle hírt a lassan popkulturális ikonná váló Perseverance marsjáróról vagy éppen a Curiosity-ről. Előbbi azért is izgalmas, mivel a Jezero-kráterben az egykor létezhetett marsi életet kutatja, erre keres bizonyítékokat.

De nemcsak ez az a projekt, amely a NASA-t és a tudományos világot lázban tartja, hiszen már rengeteg hír jelenik meg azzal kapcsolatban is, hogy előbb vagy utóbb bizony fontos kutatói bázis létesülhet a vörös bolygón, ahová szakértők is érkezhetnek. Ám először is ennek a körülményeit kell megteremteni.

A Perseverance épp ennek érdekében egy nagyon fontos szuperkütyüt is magával vitt a Marsra, ez egy olyan szerkezet, amely képes a marsi légkörben lévő szén-dioxid felhasználásával oxigént termelni. A Moxie munkája elképesztően fontos, ez pedig egy óriási örömhír a jövőbeli űrmisszió számára. A HVG által is idézett DigitalTrends beszámolója szerint a Moxie-nak nemrégiben sikerült rekordot döntenie, hiszen nemrégiben óránként már közel 11 gramm oxigént állított elő óránként. Ez persze nem hangozhat úgy, mintha mindne készen állna arra, hogy emberek számára a Moxie már egy olyan környezetet tud teremteni, ahol nagyon könnyen juthatnak a Marson „készül” oxigénhez,

ám a szuperkütyü bebizonyította, hogy a technológia igenis működőképes, és a jövőben számíthat rá a NASA.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás