promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, hogy miért világít ez a gomba - szakértők se számítottak erre a válaszra
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a Neonothopanus gardneri egy nagy, fényes gomba, amely a brazil kókuszdió-erdők pálmafáinak tövében nő.

A fénytermelésben részt vevő enzimek aktivitása éjszaka tetőzik, és ez a szabályozás arra utal, hogy a lámpáknak célja van. A mikológusokat megzavarta, hogy miért világítanak a gombák, mert a folyamat hatalmas energiát fogyaszt el. A különböző fajok különböző okokból világíthatnak, attól függően, hogy a gomba melyik része izzik, és a fény ökológiai szerepére vonatkozóan is feltételeztek néhány hipotézist: egyrészről felhasználható rovarok vonzására a spórák szétterítésére, vagy a gyümölcsevő állatok elriasztására. 

A kutatók ragacsos mesterséges gombákat építettek akrilgyantából, és LED-lámpákkal látták el őket, amelyek zöld fényt bocsátottak ki. Ezeket aztán elhelyezték az erdőben, ahol az igaziak is megtalálhatók a LED-lámpák nélküliek mellett.

A kísérlet során kiderült, hogy több rovar, például sárbogarak, legyek, darazsak és hangyák ragadtak a világítós gombákhoz, mint a sötét gombákhoz.

A gombáknak segítségre van szükségük az új spórák megtelepedéséhez, és bizonyos esetekben a szél is képes szállítani és elterjeszteni a spórákat. De az erdő lombkorona alján, ahol található, általában kevés a szél. A kísérletben szereplő rovarok képesek spórákat szétszórni, és a tudósok úgy vélik, hogy ez lehet az egyik oka annak, hogy a gombák világítanak.

Mégsem ismert, hogy a rovarok segítik-e a gombát a spórák szétszóródásában, és még sok kutatásra van szükség annak tisztázására, hogy a gombák miért bocsátanak ki fényt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás