promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rábukkantak a legősibb írásokra, döbbenetes jelentést hordoznak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is gondoltuk volna, hogy a korai Homo sapiens ennyire okos volt.

A korai kutatókat is alaposan meglepte, amikor rátaláltak a legelső barlangrajzokra. Maguk sem gondolták volna, hogy az emberősök nemcsak primitív lények voltak, hanem némelyikük valóságos művész, amint arról például a 15–17 ezer éves lascaux-i (délnyugat-franciaországi) barlangfestmények is tanúskodnak.

Úgy tűnik, helyes az a feltevés, hogy ezeknek a sziklafalakra készített képeknek elsősorban rituális jelentőségük volt. Az ősemberek a megjelenített állatok képzeletbeli elejtésével próbálták elősegíteni az előttük álló vadászat sikerét, erőt, bátorságot és hitet merítettek belőlük a nagy kihívás előtt.

Most azonban a szakemberek egy új értelmezési lehetőséget is találtak a barlangrajzok esetében, pontosabban azok bizonyos részletei kapcsán. Az állatképek mellett megjelenő pontok és vonalak ugyanis nem egyszerű díszítések lehetnek, hanem

az írás legkezdetlegesebb formái.

A különleges szimbólumok már a 20 ezer éves barlangfestményeken is felfedezhetők, ha tehát bebizonyosodik róluk, hogy szám- vagy írásjelek, az óriási szenzáció volna, és valóban korszakos felfedezés.

A kutatók szerint a felső paleolitikum vadászai a törzs túléléshez szükséges információkat vésték a falakra, például a szóban forgó állatok párzási időszakait jelenítették meg, mégpedig a holdhónapokhoz igazodva, vagyis már nyilvánvalóan ők is felfigyeltek a Hold rendszeres változásaira, és egyfajta időmérőként használták azt.

Ha mindez bebizonyosodik, akkor a Homo sapiens mintegy 14 ezer évvel korábban kezdett el „írni”, mint azt korábban feltételeztük. Bár nincsenek szavaik és mondataik, a szimbólumaik komplett jelentésegységgel bírnak, vagyis következetesek, és felbukkan mögöttük az értelem.

A kutatók mintegy 800 darab pontot, vonalat és Y formájú jelet próbáltak így elolvasni, és tényleg találtak rendszert mögötte. Mindig egy-egy adott állat rajza mellé biggyesztették őket az őseink, ezzel jelezve, hogy melyikre vonatkoznak, és így a későbbi generációk is tanulhattak belőlük.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás