promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vége az ingyenes Messengernek? A Telekomos és Yetteles magyar felhasználók ennek garantáltan nem fognak örülni
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mobilszolgáltatók március 31-től egységesen búcsút intenek a nullás díjszabásnak.

Magyarország első számú chatelős applikációja még mindig a Facebook által üzemeltetett Messenger, annak ellenére, hogy nyugaton gyakorlatilag bármit használnak az okostelefon-userek, csak azt nem. A legtöbb országban a WhatsApp és a Telegram hódít, mi azonban kitartunk Zuckerberg királykék zászlóshajója mellett.

A Google Play Store adatai szerint a Messenger az éllovas hazánkban, utána következik a WhatsApp és a Viber, előbbinek egyébként számos előnye van, egyebek között az is, hogy titkosítottak a beszélgetések, amely a Messenger esetében nem igaz. Sőt, Zuckerberg több ízben állt már bíróság előtt amiatt is, miszerint a beszélgetéseinket elemzi egy AI, amelynek köszönhetően személyre szabott reklámokat láthatunk a legnépszerűbb közösségi média platformon. Áprilistól azonban érkezik még egy újabb érv a WhatsApp mellé, hiszen nem lehet majd alkalmazni az egyik legfurfangosabb trükköt a Messenger használata közben.

Az Európai Unió Bíróságának először 2017-ben szúrt szemet az, hogy egyes alkalmazásokra a nullás díjszabást (zero rate) alkalmaztak a mobilszolgáltatók. Számtalan alkalmazást - például Facebook, Messenger, Instagram - lehetett ingyenesen nyúzni, amelyek március 31-e után már fogyasztani fogják a mobilnetet.

Az európai távközlés-felügyelő hatóság (BEREC) is nemrég frissítette előírását, és betiltotta azt az ezután már nem alkalmazható kiskaput, amely bizonyos alkalmazásokat mentesített a szolgáltatók által előírt adatkorlátok alól.

A szakértők elmondása szerint sérti a szabad versenyt, ha bizonyos applikációkat a felhasználók ingyenesen igénybe vehetnek, míg másokat nem. Az EU Bírósága kötelezi a Magyar Telekomot és a Yettelt, hogy 2023. március 31-ig gondoskodjanak arról, hogy a zero ratinget, tehát nullás fogyasztást tartalmazó csomagok szerződését módosítsák, vagy megszüntessék - írja az Index.

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás