promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos kamrákat fedeztek fel a gízai nagy piramisban, elképesztő rejtélyre derült fény
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevés rejtélyesebb építmény létezik az emberiség történelmének során, mint az Egyiptomban található gízai nagy piramis.

A gízai nagy piramis körülbelül 4500 éves lehet, kutatók és szakértők szerint 27 évig építhették, Khufu fáraó számára. A kolosszális és elképesztő építmény egyfajta átvezető hídként funkcionált az elhunyt király számára a túlvilág felé. 

A 139 méter magas piramisban - amely egyébként a ókori világ hét csodájának egyik oszlopos tagja - négy kamráról tud a közvélemény - a király terméről, a királynő terméről, a nagy galériáról illetve egy alsó kamráról, amelynek a lényegéről a mai napig vitatkoznak az egyiptológusok.

Múmiát egyébként sosem találtak a piramisban, a király termében egy megrongált sírszerűségre leltek, tehát vagy kifosztották a termet a 18. századra, amikor feltárták a nagy piramis kamráit, vagy pedig nem is sírként funkcionált az építmény - erről a mai napig vitatkoznak a szakértők.

Amiről azonban meglepően keveset tud a közvélemény, azok az úgynevezett tehermentesítő kamrák, amelyből öt is van a király terme felett.

A rejtélyes kamrák a tudósok szerint újabb bizonyítékok arra, hogy az ókori civilizáció intelligensebb volt, mint hinnénk, hiszen a mai napig nem tudjuk pontosan, hogyan szállították a korabeli eszközökkel ilyen tempóban a több tonnás köveket, és csiszolták, vésték azokat ennyire pontosan, illetve makulátlan elhelyezéssel. Arról ne is beszéljünk, hogy több száz méteres magasságokba kellett ezeket az óriási kőtömböket felhúzni, tökéletes matematikai pontossággal, amely még a mai tudomány és modern technológia segítségével is bonyolult feladat lenne.

Íme, az alábbi illusztráción pontosan kivehetőek a király terme feletti tehermentesítő kamrák.

Forrás: touregypt.net

Ha többet is szeretnél megtudni a gízai nagy piramis rejtélyeiről, tekintsd meg az alábbi dokumentumfilmet! 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás