promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bármikor szívrohamot kaphatsz: a torokszorító halálzóna, ahol 310 hegymászó veszítette életét
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Létezik egy hegycsúcs, amely a hegymászók koronaékszere, azonban elképzelhetetlenül nehéz küldetés a megmászása. Elmeséljük, miért.

Nem másról van szó, mint a Csomolungmáról, vagy ismertebb nevén a Mount Everestről, amely a Föld legmagasabb pontja. A Himalája hegység része, csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala.

A relatív magassága szinte felfoghatatlan: 8848,86 méter.

Ha belegondolunk, hogy Magyarország legmagasabb pontjának, a Kékestetőnek a magassága csupán 1014 méter, akkor tisztán körvonalazódnak a döbbenetes arányok. Legalább 310 hegymászó veszítette már életét a Mount Everesten, és széleskörben köztudott, mennyire életveszélyes küldetésnek számít. A popkultúrában is gyakran megfordul az Everest, elég csak a 2015-ös filmre gondolni, amely igaz történeten alapul.

De vajon miért tartják szinte lehetetlen feladatnak a megmászását, és min megy keresztül az emberi test egy hasonló égigérő csúcs meghódítása közben?

Először is, az agy és a tüdő a leginkább a tengerszint környékén funkcionál megfelelően. A Mount Everest megmászása közben kb. 8 ezer méternél található az úgynevezett halálzóna, ahol gyakorlatilag nincs már oxigén, és az emberi test percről percre épül le. A szervezet kiéhezik az oxigénre, a szívroham és a gutaütés kockázata folyamatosan növekszik.

„A tested leépül és gyakorlatilag haldoklik. Valójában ez egy harc az idővel"

- nyilatkozta Shaunna Burke, egy hegymászó. 

2022-ben egyébként 3 ember hunyt el a Csomolungmán, ami még a szerencsésebb esztendők közé sorolható, hiszen 2019-ben például 11-en veszítették életüket a hegyen. A tengerszinten a levegő 21 százaléka oxigén, azonban 8 ezer méter fölött összességében 40 százalékkal kevesebb, amit a legtöbbünknek egyszerűen nem képes kibírni a szervezete.

A Mount Everestet gyakran nagyobb csoportokban másszák meg, oxigénpalackokkal felszerelkezve. A mászók kb. 95 százaléka használ oxigént, eddig csupán 182 ember tudta megmászni a hegycsúcsot oxigénmaszk nélkül. A Mount Everest meghódítása történelmi tett, azonban kicsit sem szabad félvállról venni: a mászók legalább egy éves komoly edzésprogramnak vetik alá magukat, mielőtt egyáltalán megpróbálkoznának a legendás Csomolungma-kalanddal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás