promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy óriás maradványai bukkantak elő a föld alól, teljesen összezavarta a kutatókat
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Idén talán fény derülhet a kilétére, a régészek izgatottak.

Kevésbé ismert, hogy Törökország területe tele van ősi régészeti lelőhelyekkel, hiszen a hettitáktól a görögökig rengeteg nép élt itt évezredekkel ezelőtt. Aizanoi is egy ilyen hajdani település Anatólia nyugati részén, amelynek a maradványait folyamatosan tárják fel a szakemberek.

A város a római időkben fontos politikai-gazdasági központnak számított, viszonylag jó állapotban fennmaradt Zeusz-temploma pedig értékes építészeti örökség a görög korból. Most a település területén találtak olyan tárgyakat a régészek, amely kissé összezavarta őket.

A többfajta istenséget ábrázoló szobrok fejei mellett ugyanis egy kőóriás is előkerült, mégpedig szinte teljesen érintetlen állapotban, bár az egyik hiányzó lába azért komoly veszteség.

A fríg alapítású Aizanoi sok évezredes múlttal rendelkezett, de aztán elenyészett a történelemben, és az újrafelfedezésére egészen az 1820-as évekig kellett várni. A 20. században német régészek végeztek itt feltárásokat, de a munkálatok szinte folyamatosan zajlanak, és így bukkant nemrég elő a különös lelet.

Az óriás márványból van faragva, alighanem egy római férfit ábrázol, és eredetileg 2,1 méter magas lehetett. Ez abban a korban valóban gigantikusnak számított, kérdés, hogy ki ő, és miért kellett ilyen formában megjeleníteni.

A 2000 éves alkotás talán egy szobrászműhelyben állhatott, az istenségszobrok különálló fejei és testei legalábbis arra engednek következtetni, hogy ezek a munkák még nem lehetnek befejezettek, és csak később akarták őket a megrendelőkhöz elszállítani. A régészek most abban reménykednek, hogy az óriás hiányzó lábát is hamarosan megtalálják, és ha az a talapzattal együtt kerül elő, akkor az illető személyazonosságára is fény derülhet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás