promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elveszett kontinens nyomaira bukkantak, elképesztő, de fejlett civilizáció is lehetett rajta
Borítókép:  Profimedia / Baffin-sziget
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A geológusok mindig találnak valami újat a Földünkön.

Bolygónk szárazföldjei, kontinensei folyamatos vándorlásban vannak, így a Föld már néhány millió év múlva is egészen más képét fogja mutatni, mint manapság. Így nem csoda, hogy léteznek „elveszett” földrészek, amelyek hajdan léteztek, de aztán lesüllyedtek és feledésbe merültek.

A kutatók egy ilyenre bukkantak rá Amerikában is, pontosabban az Újvilághoz kapcsolódva. A kanadai sarkvidéki szigetcsoporthoz tartozó Baffin-sziget kőzetmintáit elemezve találtak meg egy ősi kontinenst, amely 3 milliárd éve keletkezett, ám 150 millió éve kettéhasadt, megsüllyedt, bár részben még ma is csatlakozik Észak-Amerikához.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak vele kapcsolatban, hogy Észak-Amerika, Grönland, a Labrador-félsziget és talán még Skócia is ennek az eltűnt földrésznek a különböző tektonikus lemezein helyezkedett el.

Nincs ezen semmi csodálnivaló, hiszen 200 millió éve még csupán a Pangaea szuperkontinens létezett bolygónkon, majd ez töredezett darabokra, hogy 60 millió éve kialakuljon a jelenlegi struktúra. Ami természetesen nem állandó, hanem folytonos változásban van, de egy emberélet alatt persze nem érzékelhető módon.

A Baffin-szigetről most úgy gondolják, hogy az észak-amerikai lemezhez csatlakozhatott, legalábbis a kőzetminták elemzése erre enged következtetni. Mindez azt is jelentheti, hogy a bolygónkon nyugodtan létezhettek már sok százezer, vagyis akár több millió éve is fejlett civilizációk, ám a kőzetlemezek mozgása, lesüllyedése miatt ezeknek aligha fogjuk valaha is megtalálni a nyomukat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás