promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes tények Jézus születéséről, ezekről korábban aligha hallhattál
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem stimmel sem a születési év, sem a hónap, sem a nap.

Karácsonykor Jézus Krisztus, az emberiség Megváltója születését ünneplik a keresztények. A Biblia mellett is számos bizonyíték van arra, hogy Jézus történelmi alakként is létezett, mégpedig az 1. századbeli Júdeában, a Római Birodalom egyik keleti tartományában.

Krisztus születése elvileg 2022 évvel ezelőtt történt, valójában azonban pár esztendőt tévedhetett a számolást végző tudós. A római Dionysius Exiguus vállalkozott a nehéz feladatra a 6. században, éppen azzal a céllal, hogy a születéshez igazítsa az időszámítást, ám sajnálatos hibát vétett.

A Szentírásban is olvasható, hogy a csecsemő még Nagy Heródes uralma idején jött világra, mivel azonban az uralkodó időszámításunk előtt 4-ben halt meg, így Krisztus születése is nagyjából 5–7 évvel korábbra tehető.

Az örömhírt a betlehemi csillag jövendölte meg, ami egy üstökös, vagy akár egy szupernóva csillag fellángolása is lehetett, ám ennél alighanem egyszerűbb okot kell keresnünk. A csillagászok szerint Jeruzsálemtől dél-délnyugati irányban akkor csak egyetlen látványosság tündökölt az éjszakai égbolton, mégpedig

„a Jupiter és a Szaturnusz együttállása a Halak csillagképben. Sőt, i.e. 7-ben a rendkívül ritka háromszori együttállás valósult meg. Ez a ritka jelenség pedig további elfogadhatónak tűnő magyarázatot is ad”

– olvasható a csillagászat.hu oldalon. De nemcsak ez volt az egyetlen rejtélyes pont Jézus születése körül, hanem például az apa valódi kiléte is. A körülbelül 12–14 éves Máriát elvevő József ugyanis nem ács lehetett, hanem annál pallérozottabb ember, akit a görög tekton szóval illettek.

Valószínűleg értett az ácsmunkákhoz is, de annál sokoldalúbb mesteremberként kereshette a kenyerét. Annál is inkább, mert akkoriban Názáret legtöbb épülete nem fából, hanem kőből épült, így egy ácsnak hamar felkopott volna az álla.

Érdekes a Jézus név eredete is, amelyet nem a szülők választottak, hanem Gábriel arkangyal közölte, hogy ez lesz a fiú neve. Ugyanakkor a dologban még az evangéliumok sem egységesek, Máténál például az Emmánuel név bukkan fel. Jézus magyar neve a héber Yehoshua rövidített alakjából (Yesua) származik, amelyből a görögben Iesous, a latinban pedig Iesus lett.

Valójában a december 25-i dátum sem stimmel, Jézus ugyanis nem télen jöhetett a világra, hanem sokkal inkább tavasszal, amikor a kisbárányok is születnek. A katolikus egyház a 4. században határozta meg a mostani év végi időpontot, nagy valószínűséggel azért, mert a rómaiak akkor ünnepelték a téli napfordulót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás