promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy szuperkompjúter meghökkentő jóslata: ekkor pusztul ki az emberiség - közelebb a világvége, mint hinnéd
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szuperkompjúter szerint közelebb van az emberiség kihalása és a világvége, mint hinnénk.

Szokták mondani, hogy az emberi faj többek között azért is a legkülönlegesebb, mert egyedül a mi fajunk van tisztában azzal, hogy az élete egyszer véget fog érni. A klímaváltozás és a globális felmelegedés következtében a tudósok mellett egyre többen foglalkoznak bolygónk és fajunk jövőjével. Az néhai elméleti fizikus, Stephen Hawking becslése szerint például kb. ezer évünk lehet hátra, hogy új planétát és otthont keressünk magunknak, ha így haladnak továbbra is a Földön megfigyelhető folyamatok.

Szuperkompjúterek az élet számos területén felbukkannak, legutóbb például a katari futball-világbajnokság előtt jósolta meg egy hasonló masina, hogy Brazília-Argentína döntő lesz, és előbbi diadalmaskodik majd. Az előrejelzés ugyan nem jött be, így érdemes az alábbi elméletet is fenntartásokkal kezelni. Mint minden esetben, az igazság valahol félúton lehet. 

Egy szuperszámítógép létrehozta tudományos modellezéssel a bolygónkat és környezeti atmoszféráját, és úgy jósolta, hogy 2050-re a növények és az állatok 10 százaléka, 2100-ra pedig a 27 százaléka válik köddé. A modell azt sugallja, hogy a mai generáció lehet az utolsó, amelyik például elefántot vagy koalát láthat a saját szemével.

A kihalási modellek azonban nem veszik figyelembe az úgynevezett együttes kihalásokat, amikor is egy faj kipusztulása után dominóeffektus lép életbe, és újabb fajok eltűnését eredményezi. 

„Gondoljunk egy ragadozó fajra, amely elveszíti az áldozatát a klímaváltozás miatt. Vagy képzeljünk el egy parazitát, amely elveszíti a gazdáját. Minden faj valamilyen módon másoktól is függ"

- nyilatkozta Corey Bradshaw, a Flinders Egyetem professzora. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a táplálékhálózaton belüli összekapcsolódások rontják a biológiai diverzitás csökkenését, a modell pedig betekintést nyújt a fajok sokféleségének változásaiba, amint azok az éghajlatra, a földhasználatra és az ökológiai kölcsönhatásokra reagálnak.

A szuperszámítógép előrejelzései alapján, ha az éghajlati és ökológiai folyamatok a jelenlegi ütemben eszkalálódnak, több száz éven belül nagy gondba kerülhet az emberiség, és Hawking jóslata akár még túlzottan optimistának is tűnhet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás