promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa eszközt találtak Stonehenge közelében, kétségkívül köze van nagy mennyiségű aranyhoz is
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A híres kőkör mindig tartogat meglepetéseket.

A dél-angliai Stonehenge a Föld legnagyobb rejtélyei közé tartozik. A Krisztus előtti 3. évezredben készült, de még ma sem tudjuk biztosan, milyen célt szolgálhatott a körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló építmény.

Épülhetett csillagászati céllal, esetleg kultikus helyként, de az is lehetséges, hogy a háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. A Stonehenge számos rejtélyt tartogat a mai kutatók számára, ezért minden vele kapcsolatos lelet nagy érdeklődésre tart számot.

Ilyen az a mintegy 3800 évesre becsült eszköz is, amelyet a híres kőkör közvetlen közelében találtak. A leicesteri és southamptoni régészek szerint a bronzkori sírhalomból előkerült tárgyat arany megmunkálásához használták.

A szerszám kőből és rézből készült, és két holttest mellett bukkantak rá a föld mélyén. Alapos mikroszkópos vizsgálatnak vetették alá, és így vették észre rajta az aranyrészecskéket az élein, ezért gondolnak most arra, hogy nagy mennyiségű, folyékony vagy szilárd nemesfém megmunkálására szolgált.

Valójában a tárgy már 200 éve előkerült, de eddig nem vették a fáradságot arra, hogy alaposabban szemügyre vegyék, illetve sokáig az ehhez szükséges technológia sem állt rendelkezésre.

Vajon milyen célt szolgálhatott ez a ritka szerszám a Stonehenge közelében? Ez egyelőre rejtély, mint ahogy az is, hogy a mellette lévő két személy egyikét miért temették el ülő testtartásban, a másikat pedig a hagyományos fekvő pozícióban. Feltehetőleg csak az egyikük lehetett nagy megbecsülésnek örvendő személy, fémműves, vagy akár sámán, de ennél többet egyelőre nem tudtak kideríteni róluk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás