promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombasztikus régészeti lelet került elő, tényleg minden igaz lehet, amit eddig mesének hittünk

Bombasztikus régészeti lelet került elő, tényleg minden igaz lehet, amit eddig mesének hittünk

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legendás városról szól egy ősi agyagtábla.

A múlt mitikus ködébe vesző trójai háborúról a Krisztus előtti 8. században élő és alkotó Homérosz eposzaiból tudjuk a legtöbbet. A középiskolában nem kifejezetten kedvelt Iliász és az Odüsszeia rengeteg apró, de fontos részletet árul el a hajdani ostromról.

Sokáig csak mesének hitték a történeteket, ám egy német kereskedő és amatőr régész, Heinrich Schliemann véresen komolyan vette őket. Homérosz alkotásával a kezében sikerült megtalálnia és azonosítania a legendás Tróját a mai Törökország területén.

Kiderült, hogy az ősi városnak sokkal gazdagabb története volt, mint azt valaha is gondoltuk volna. A régészek kilenc rétegét is feltárták, és közülük a hetedik rejtette a Homérosz-féle Tróját, ahol a Krisztus előtti 12-13. században zajlott a híres háború.

Érdekesség, hogy az eposzokban nagyon ritkán tűnik fel Trója neve, általában a görög Ilion formában szerepel. Sokáig nem volt olyan kézzel fogható leletünk sem, amelyen felbukkant volna a Trója név, de ez a helyzet a közelmúltban megváltozott.

Rábukkantak ugyanis egy hettita agyagtáblára, amelyen több fontos szó is szerepel. Egyrészt a Wilusa, amelyből az Ilion megnevezés is származhat, másrészt pedig az Alaksandu nevű uralkodóról is említés történik, aki feltehetőleg Parisz trójai királyfi lehet, akinek közismert az Alexandrosz ragadványneve.

A hettiták Anatóliában hoztak létre erős birodalmat, és az gyakran még Egyiptomot is fenyegette. Alighanem a mükénéi görögökkel is állandóan hadakoztak, Trója pedig részben önálló városként a két ellenséges fél satujába került.

A kutatók most azt feltételezik, hogy nem létezett „egyetlen” trójai háború, hanem az állandó csatározások olvadtak végül össze egy nagy történetté, amelyet Homérosztól ismerünk. A kései bronzkorban lejátszódott harcok emléke így maradt fenn számunkra mind a mai napig.

Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás