promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajmeresztő ősi alakzatokat találtak a sivatagban, a kutatók is megrökönyödtek tőlük
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az építmények céljára is rájöhettek.

A perui Nazca-vonalakat mindannyian jól ismerjük, a csontszáraz Pampas de Jumana fennsík talajába rajzolt gigantikus mértani alakzatok növényeket, állatfigurákat és emberalakokat ábrázolnak, de a rendeltetésükre máig nem tudtunk rájönni.

Hasonlóan rejtélyes mintázatok találhatók – kőből kirakva – az Arab-sivatagban is, amely csaknem a teljes Arab-félszigetet elfoglalja, vagyis az idei foci-vb helyszínéül szolgáló Katar is azon a vidéken terül el.

A légi felvételeken tökéletesen látszik, hogy a papírsárkányhoz, illetve gigantikus háromszögekhez hasonlító formák meglehetősen sokfelé megjelennek. A kép ugyanakkor csalóka, hiszen 8 ezer éve Szaúd-Arábia és környéke még termékeny földekkel rendelkezett, és ez rejti a titokzatos felszíni alakzatok kulcsát is.

Az egyenes oldalakkal rendelkező, kőből készült építményekre brit pilóták már az 1920-as években felfigyeltek, a lehetséges funkciójukat azonban csak mostanra sikerült megfejteni. Az alakzatok vélhetően kerítések, amelyeket az itt élő emberek a vadállatok tömeges befogására alkalmazhattak.

Elég volt csak közéjük terelni a csordákat, és utána azok számára már nem volt menekvés. Az emberek az állatok egy részét vélhetőleg rögtön lemészárolták, míg a többieket úgy tartották fogságban, mint egy karámban.

„A leggyakrabban gazellákat és más növényevő patásokat, kőszáli kecskéket, vadlovakat, valamint struccokat foghattak be ilyen módon”

– nyilatkozta egy régész, bár ahhoz nyilvánvalóan hosszabb kutatómunkára lesz szükség, hogy ezt a feltevést alátámasszák. Néhány korabeli sziklarajz meg is örökítette ezeket az ötletes csapdákat, vagyis a régészek alighanem megalapozottan találgathattak a formációk célját illetően.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás