promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos kápolna maradványaira bukkantak, hátborzongató képek díszíthették a falait
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A westminsteri apátság még ma is okoz meglepetéseket.

Szent Elmo életéről viszonylag keveset tudunk, mégis a legismertebb keresztény vértanúk közé tartozik. Alighanem a Szent Elmo tüzének nevezett meteorológiai jelenség, koronakisülés miatt van így, amelyet zivataros időkben lehet tapasztalni, például a hajók árbócain.

Az egykori püspök majd remete a 300-as évek legelején halt mártírhalált. Nem is a legszebb módon, hiszen a legenda szerint pogányok végeztek vele úgy, hogy kiszakították a beleit, és egy horgonyfelvonó csörlő köré tekerték azokat.

Szent Elmo neve a közelmúltban újra bekerült a hírekbe, amikor a londoni westminsteri apátságban egy rejtett kápolna maradványaira bukkantak. Pedig azt hihettük volna, hogy a híres épület minden zegzugát ismerik már, hiszen évszázadokon keresztül az angol uralkodók koronázási, esküvői és temetkezési helyeként szolgált.

A most felfedezett kápolnát Szent Elmo tiszteletére emelték, aki nagy megbecsülésnek örvendett a szigetországi uralkodók körében. Az 1502-ben lebontott építmény a 15. században élt angol királyné, Woodville Erzsébet kedvenc imagyakorló helye lehetett.

A kápolnában temették el a mindössze 8 évesen meghalt Anne Mowbray testét is, akinek a koporsóját az épület megsemmisítése után áthelyezték, és csak 1964-ben találtak rá újra a kutatók. A kápolnát a történetírás csupán futólag említi, pedig érdemes lenne alaposabb vizsgálat alá venni a múltját.

Az építmény falait alighanem a szent életét és halálát ábrázoló, gyakran hátborzongató képek díszíthették, és középkori szokás szerint itt őrizhették Szent Elmo egyik ereklyéjét is, jelen esetben az egyik fogát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás