promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató atombomba-kísérletet végeztek az amerikaiak, videón a felfoghatatlan pusztítás
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Téglaházakat döntött le a lökéshullám, hatalmas gombafelhő jelezte a pusztítás középpontját.

A hosszú hónapok óta tartó orosz-ukrán háború kapcsán többször is felmerült az atomfegyverek bevetésének lehetősége, de Putyinék ezt általában maximum végső megoldásként emlegetik fenyegető jelleggel, és ez nem véletlen. A világon mindenki tudja, hogy egy atombomba mekkora kárt tud okozni, emberek millióinak égett a retinájába a hatalmas gombafelhők látványa, amint az azokat kísérő robbanás mindent leterít maga körül.

Egészen félelmetes belegondolni abba, hogy milyen szörnyű érzés lehet, ha nem messze tőlünk ledobnak egy atombombát, mi pedig csak tétlenül állunk egészen addig, amíg a szinte teljesen kivédhetetlen lökéshullám le nem tarol minket. Pedig annak idején ez többször is megtörtént (gondoljunk csak Nagaszakira vagy Hirosimára), de persze érthető okokból nem sokan tudták elmesélni utána az „élményt”.

Az amerikaiak hosszú ideig kísérletezgettek, ráadásul az '50-es években még teszteltek is a nevadai sivatagban atombombát, elég hátborzongató módon: művárost építettek valódi alapanyagokból, és még be is rendezték őket próbababákkal, hogy kiderüljön, mekkora kárt tud okozni bizonyos távolságokon belül a robbanás – a pusztítás persze felfoghatatlan volt, és erről felvételek is készültek 1955-ben.

Az atombomba nagyjából 1,8 km-en belül mindent a földdel tett egyenlővé, viszont a körön kívüli házak egész jó állapotban megmaradtak. Amiket viszont elpusztított, azokat szinte azonnal darabjaira szedte a lökéshullám, mintha csak papírból lennének. Valóban egészen vérfagyasztó látni azt a tömény erőt, amivel a robbanás földi poklot teremt maga körül – itt lehet megnézni egy korabeli felvételt a műváros utolsó pillanatairól:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás