promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs: Erdélyben talált aranypénzek vezettek egy római császár nyomára, akinek eddig a létezésében sem hittünk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sponsianus a 3. században élhetett, és nem sokáig örülhetett a hatalmának.

A Római Birodalom hosszú évszázadokon keresztül állt fenn, és ennek megfelelően nem kizárólag dicsőséges korszakai voltak. Kalandorok, puccsal hatalomra került katonák és más érdemtelenek is bitorolták a császári trónt, sőt előfordult, hogy egy gazdag úr részegségében megvette az egész birodalmat.

A történészek mindeddig össze voltak zavarodva egy bizonyos Sponsianus császár neve hallatán is, akiről olyannyira nem maradtak fenn írásos és tárgyi leletek, hogy a szakemberek sokáig el sem hitték, hogy valóban létezett.

A 3. században élt római katonai parancsnok Daciában, vagyis a mai Románia területén tevékenykedett. A 18. században előkerült róla néhány érme, ám azok valódiságáról kevesen voltak meggyőződve.

Egy 2022-es tanulmány azonban ismét elővette a témát, és most – úgy tűnik – sikerült bebizonyítani, hogy Sponsianus nem kamu uralkodó volt, hanem tényleg létezett, és még a birodalom élén is állt egy darabig.

A szóban forgó érmék a Glasgow-i Egyetem Hunterian múzeumegyüttesének birtokában vannak, és az egyik oldalukon Sponsianus nevét viselik, sőt a császár feje is megjelenik rajtuk egy furcsa, tüskésnek tűnő koronában (vezérképünkön).

Mostanáig tehát kifinomult, 18. századi hamisítványoknak hitték őket, de aztán kiderült, hogy a 3. századi férfi a polgárháborúk közepette megszerezte Dacia irányítását, ahol aranybánya is működött – ez lehet a magyarázat az 1713-ban Erdélyben előkerült pénzekre.

Ha kizárólag a tömegük alapján becsüljük fel őket, akkor is összesen 20 ezer dollárt, vagyis közel 8 millió forintot érhetnek. Így viszont, hogy eredetiek, az értékük nagyságrendekkel ugorhat, hiszen a 260-as években verhették őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás