promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Felség, rám dőlt egy halott maharadzsa” – közölte egy lord telefonon Erzsébet királynővel
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az eset diplomáciai bonyodalmat is okozhatott volna Indiával.

Kalandos életutat mondhatott magáénak Lord Mountbatten, vagyis Lajos Ferenc battenbergi herceg, akinek édesanyja Viktória brit királynő unokája volt. A jó kiállású, snájdig férfi India alkirályaként tevékenykedett a második világháborút követő évekig, majd rövid ideig az 1947-ben függetlenné vált ország főkormányzójaként szolgált.

Indiában természetesen rengeteg érdekes kaland történt meg vele, az egyik legmulatságosabb – és egyben legtragikusabb – pedig 1977-ben, amelyet a lánya, Lady Pamela Hicks elevenített fel nemrég egy podcastban.

Lord Mountbatten egy indiai maharadzsával ebédelt, amikor a magas rangú vendég hirtelen rosszul lett, és meghalt. A brit házigazda természetesen kétségbeesett, hiszen az esetből könnyen diplomáciai bonyodalom alakulhatott volna ki.

Először maga sem gondolta, milyen súlyos helyzet teremtődött egy pillanat alatt, amikor a kanapén mellette ülő maharadzsa hirtelen nekidőlt. Lord Mountbatten azt hitte, hogy bizalmasan akar neki valamit súgni, de aztán az indiai előkelőség teljesen kifeküdt, mint egy zsák.

A lord mi mást is tehetett volna, mint azonnal tárcsázta II. Erzsébet királynőt, a köztük folytatott beszélgetés pedig így zajlott le:

– Felség, éppen most ebédeltem a maharadzsával.

– Ó, valóban? Feltétlenül adja át neki jókívánságaimat. Hogy van?

– Halott.

A Rejtő Jenő-regénybe illő diskurzus után hatékony intézkedésekre került sor, és a váratlanul elhunyt maharadzsát elszállították, mindenféle bonyodalom nélkül. A halál okaként szívinfarktust állapítottak meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás