promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meteorit csapódott a Földbe, hihetetlen dolgokat találtak benne
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szomáliában csapódott be a meteorit, amiben olyan dolgokra leltek, amik eddig még sosem voltak a Földön.

Amikor az ember meghallja a meteorit szót, a hollywoodi katasztrófafilmek miatt minden bizonnyal rögtön egy hatalmas égitestre gondol, ami ha becsapódik a Földbe, azzal világvégét okoz. Ezzel szemben a meteoritok egészen megszokottak a bolygónkon, de csak ritkán akkora a méretük, hogy gondot okozzanak – sőt, esetenként még örülnek is nekik a tudósok, hiszen különleges dolgokat tartalmazhatnak.

Még 2020-ban a Szomáliában található El Aliban csapódott be egy 15 tonnás meteorit, ami természetesen egyből felkeltette a kutatók érdeklődését, egy Chris Herd nevű professzor egyből el is kezdte megvizsgálni az egyik viszonylag apró darabkáját – azt viszont még álmában sem gondolta volna, hogy olyasmit fog találni benne, amire eddig még sosem volt példa a Földön.

A világ kilencedik legnagyobb meteoritja két olyan ásványt is tartalmazott, amit eddig egyáltalán nem ismertünk. Az egyiket elaliite-nak nevezték el a megtalálás helyszíne után, a másikat pedig elkinstantonite-nak – utóbbi egy Lindy Elkins-Tanton nevű professzorról kapta a nevét, ezzel akartak tisztelegni előtte és a hosszú ideje tartó, a témában igencsak fontos munkássága előtt.

A hatalmas felfedezés viszont sajnos nem hatott meg mindenkit, ugyanis a meteoritot állítólag hamarosan Kínába szállítják, hogy eladhassák annak, aki a legtöbbet adja érte – vagyis a kutatás elvileg nem tud kiterjedni az egész objektumra, csupán arra a kis darabkára, amit már szinte minden létező módszerrel megvizsgáltak.

Így néz ki a meteorit egyik darabkája:


Kép: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás