promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes égitest bukkant fel a Pluto közelében, szinte egyforma méretűek, a NASA már nevet is adott neki
Borítókép:  NASA / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Kuiper-öv még számtalan titkot tartogat számunkra.

Nagy felzúdulást keltett tudományos körökben 2006-ban, hogy a Naprendszer kilencedik, addigi legkülső (és kétségtelenül legkisebb) bolygóját, a Plutót törpebolygóvá minősítették vissza. Persze, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a mi Holdunknál is kisebb, a légköre pedig nitrogénből, metánból és szén-monoxidból áll, így eszünk ágában sincs oda költözni.

A közelmúltban a Pluto társat kapott, amelyet a NASA Haumea névre keresztelt el. Szintén egy törpebolygóról van szó, ám mégis ritka fajta. Az alakja például nem gömböt formáz, hanem egy kipukkant baseball-labdához hasonlít (ezt az űrügynökség maga határozta meg így).

A Kuiper-övben találtak rá, vagyis meglehetősen közel a Naprendszerünk elit társaságából kiebrudalt Plutóhoz. Ez a jeges-fagyos térség a Neptunusz pályáján kívül található, és rengeteg kisbolygót tartalmaz, de jelenleg még bőven 1000 alatt van az általunk ismert objektumok száma.

A NASA most számítógépes szimulációt alkalmazott annak kiderítésére, hogyan lett a Haumea ilyen furcsa tojásdad alakú. A csaknem Pluto méretű égitest ráadásul sokkal gyorsabban forog minden hasonló égitestnél, így ha laknak rajta, alighanem erősen kapaszkodniuk kell.

A törpebolygó természetesen lakatlan, viszont 4 óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot a tengelye körül, vagyis ennyi ideig tart egy haumeai nap. Ezzel magyarázható a sarkokon lapított formája is, vagyis a rejtély ezzel megoldódott.

Az égitest vizsgálatát megnehezítette, hogy túlságosan messze van a földi teleszkópoktól, jelenleg pedig nincs olyan űrmisszió, amely a közelben járna, vagyis a kutatók nem tudtak egészen egzakt adatokkal dolgozni. A számítógépes szimuláció viszont ki tudta tölteni a hézagokat, így alkothattunk képet a Kuiper-öv újabb megismert tagjáról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás