promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes dolgot találtak az ukrán főváros alatt, évezredek óta hevert ott érintetlenül
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vikingek, oroszok és beloruszok is belekeveredtek a színes történetbe.

Miközben 9 hónapja dúl az orosz-ukrán háború az északkeleti szomszédunkban, szerencsére a békeidőben megszokott cselekmények sem álltak le teljesen. Kutatók egy ukrán barlangban például nemrég bukkantak rá néhány igen érdekes és ritka falvésetre.

Ősi hieroglifáknak is nevezhetnénk őket, ha ezt a kifejezést már rég le nem foglalta volna magának az egyiptomi kultúrtörténet. Évezredes múltra tekinthetnek vissza, ráadásul a felfedezést lehetővé tevő Dmytro Perov mintegy véletlenül segítette sikerhez a kutatókat.

A férfi még a nagyanyjától hallotta, hogy a főváros Kijev alatt egy elfelejtett barlangrendszer húzódik. Kapóra jött számára a pletyka ellenőrzéséhez, hogy a megjelölt környéken éppen lebontásra ítélték az üknagyanyja házát, ez pedig jó alkalomnak tűnt arra, hogy kicsit más irányban is kutakodjanak – mégpedig lefelé.

Perov néhány régésszel együtt hamar megtalálta a bejáratot, és mintegy három órát töltöttek a barlangrendszerben. A szakemberek a mini-expedíció után nem győztek csodálkozni, hogy micsoda kincsek rejlettek eddig a nyüzsgő főváros alatt.

A leletek közt szerepelt jó néhány cserép a 9. század végén alapított Kijevi Rusz időszakából, de a legfontosabb felfedezésnek a már említett hieroglifákat tartották a sziklafalakon, illetve a közéjük keveredett varég szimbólumokat. Utóbbi sem csoda, hiszen a területet sokáig a svéd vikingek (vagyis varégok) birtokolták.

A legkorábbi vésetek ugyanakkor a Krisztus előtti 5-6. századból származhatnak. Állatokat ábrázolnak, illetve olyan ábrákat, mint a csirkeláb formájú Algiz rúna, amely a védelem és a hosszú élet szimbóluma volt.

A Kijevi Ruszt a szláv és finnugor népcsoportok mellett a varégok alapították, és ezek a 10. század folyamán új néppé olvadtak. Nemcsak a mai Ukrajna, de Fehéroroszország, sőt Oroszország kulturális-történelmi előzményének is tekinthető a 13. századig létező államalakulat. Egyelőre fogalmunk sincs, kik és miért vésték az ábrákat a falakra, illetve azok jelentésének megfejtése is a tudósokra vár.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás