promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kétezer éves döbbenetes tárgyat hoztak felszínre a tenger mélyéből, a szakértők totál lesokkolta, azóta is keresik a nagy választ
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vajon mi lehet a magyarázat az ókori csodakütyü rejtélyére?

Ha bemegyünk egy múzeumba, vagy részt veszünk egy kiállításon, valószínűleg egy-egy nagyon nagy dobásnak ígérkező eszköz, fegyver vagy éppen lelet mellett csupán a jól megszokott kiállítási darabokat fogjuk látni. Minden kiállított eszköz mellett gondos feliratok, magyarázatok, kormeghatározás, hogy teljesen képbe kerüljünk.

Ám mi történik olyankor, ha nincs pontos magyarázat egy-egy tárgyat illetően? Ettől még jobban elkezdi birizgálni a kíváncsiságunkat. És bizony nagyon sok ilyen tárgyat találtak az elmúlt évszázadokban a régészek, tudósok és szakértők a föld alatt.

1901-ben, a régészet felfedezések és nagy-nagy történelmi ásatások igazi fénykorában például egy manapság úgy nevezett „ókori számítógépet” találtak a tenger mélyén a felfedezők. A nagy felfedezések és a popkultúra szótárába úgy vonult be a szerkezet, mint az antiküthérai szerkezet.

A tudósok kiderítették, hogy a csodakütyüt valamikor az időszámításunk előtti második században készíthették, tehát több mint kétezer éves már. Az elképesztő kinézete alapján kezdték úgy emlegetni, mint egy és az egyetlen „ókori számítógép”. A szerkezet valójában arra szolgálhatott, hogy bonyolult csillagászati számításokat végezzen el.

Ám a tudósok már nem jutottak megegyezésre azt illetően, hogy kik és hogyan készíthették el több ezer évvel a szerkezetet. A tudósok azóta sem találtak ehhez hasonlót sehol a világon, pedig a feltételezések szerint több ilyen is készülhetett. Később modellezték is a szerkezetet, amelyet egy kar segítségével lehetett mozgásba hozni, és úgy viselkedhetett, mint egy analóg számítógép.

(Forrás: Rakéta, Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás