promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A jövőből találtak félelmetes eszközöket Észak-Európában? A szakértők a mai napig nem tudják megmagyarázni a viking kardok rejtélyét
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Ulfberth-kardok rejtélye évtizedek óta tartja lázban a tudósokat és szakértőket.

A világon számtalan olyan tárgyat találtak a régészek, tudósok és különböző nagy szaktudományok képviselői, amelyek egyszerűen kétségeket ébresztettek bennük korábbi tudásukat illetően, mivel nem tudtak ezekre magyarázatot találni. Ilyenek többek között a Római Birodalom fénykorából származó, különleges kiképzésű bronztárgyak, a dodekaéderek is, amelyek rendeltetéséről csak homályos elképzeléseink vannak.

De ilyenek például az úgynevezett Ulfberth-kardok is, amelyek nem is rendeltetésüket illetően ejtették ámulatba a tudósokat, hanem inkább anyaguk és kiképzésük az, amelyre nagyon nehéz választ találni.

Az úgynevezett Ulfberth-kardok ugyanis olyan, tiszta acélból készültek, amelyeket majd csak később fedeztek fel Európában. Tehát arról van szó, hogy technológiailag megelőzték azt a korszakot, amelyben készültek. A nevük amúgy onnan származik, hogy az Ulfberth felirat volt ráírva a pengékre. Viking kardokként is hivatkoznak rájuk, hiszen elsősorban viking temetkezések feltárása alkalmával találtak ilyen tárgyakat.

Tégelyacélból készültek, amelynek a gyártását hivatalosan majd csak a 18. század derekán fedezik fel Európában. A kutatók feltételezései szerint a tárgyakat valahol a Frank Birodalomban gyárthatták a Rajna vidékén, Ulfberht pedig egy frank elöljáró lehetett. Nagyon sokan a "jövőből jött" kardoknak hívják ezeket az alkotásokat, amelyek eredetére így máig nincs megnyugtató magyarázat.

(Forrás: Rakéta, Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás