promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Thor istenhez kapcsolódó leletet találtak Magyarországon, elképesztő kinccsel együtt
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A honfoglaló magyarok hogyan találkozhattak a vikingekkel?

A 9. század legvégén végbement magyar honfoglalás máig több homályos, felderítetlen részlettel rendelkezik, így alighanem hosszú időre munkát ad a korszakkal foglalkozó kutatóknak. Kétségkívül döbbenetes az a leletegyüttes is, amelyre nemrég bukkantak rá Magyarországon.

A szolnoki Damjanich János Múzeum régészei végeztek feltárást az M4-es gyorsforgalmi út tervezett nyomvonalán, és akkor kerültek elő egy gazdag szarmata falu maradványai, valamint néhány avar, illetve honfoglalás kori sír.

„A Törökszentmiklóshoz tartozó Surjány melletti kunhalomban eddig már több mint harminc sírra bukkantak a szakemberek. Ezekben avar kori lovas íjászt és honfoglalás kori idős asszonyt is találtak, mindkettőt a kor szokásának megfelelően a lovaikkal temették el”

– olvasható a szoljon.hu oldalon. A kurgánnak nevezett halom tehát három különböző kor gazdag leletanyagát rejtette, ami nem csoda, hiszen a kora akár 5000 éves is lehet. Az említett szarmata település lócsontokkal volt tele, amiből arra lehet következtetni, hogy nemes családok élhettek itt.

A honfoglalás kori sírok egyikében egy idős nő nyugodott, akinek már az összes foga kihullott. Feltehetőleg csontritkulásban is szenvedett. Lóval és lószerszámokkal együtt temették el, valamint rengeteg bronz ékszerrel.

Az egyik veret nagy megdöbbenést okozott a szakemberek körében, hiszen egy viking szimbólumot ábrázolt, Thornak, a mennydörgés istenének a jelképét. Ez azért nem olyan szokatlan, mint elsőre gondolnánk, ugyanis a magyarok szoros kapcsolatban álltak a kijevi ruszokkal (vagyis a keleti vikingekkel), sőt az is elképzelhető, hogy a nő maga is bevándorló volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás