promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szinte az összes európai ember ennek a nagy középkori uralkodónak a leszármazottja – igen, te is
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A frank Nagy Károly révén mindannyian kicsit rokonok vagyunk.

Sok embernek alighanem már azt is nehéz megemésztenie, hogy a csimpánzok genetikailag közelebb állnak hozzánk, mint például a gorillákhoz, arra a fordulatra pedig valószínűleg csak nagyon kevesen számíthattak, amire a közelmúltban mutatott rá a tudomány öröklődéssel foglalkozó ága.

A ma Európában élő emberek túlnyomó többsége kapcsán arra a megállapításra jutottak, hogy szinte mindannyian egy nagy középkori uralkodó leszármazottai vagyunk. Mégpedig I. (Nagy) Károly frank császáré, aki 768 és 814 között uralkodott.

Hivatalosan 5 felesége volt, és azoktól összesen legalább egy tucat gyermeke született, és akkor még nem beszéltünk az ágyasairól (legalább 5-öt név szerint ismerünk közülük), valamint az azoktól származó törvénytelen utódairól.

Ha belegondolunk, hogy mindenkinek 2 szülője, 4 nagyszülője, 8 dédszülője és 16 ükszülője van (a többi felmenőről nem is beszélve), akkor már nem is tűnik olyan döbbenetesnek, hogy 1200 esztendő távlatából a legtöbb európai rendelkezik több-kevesebb génnel Nagy Károlytól. Hasonló a helyzet egyébként Ázsiában is, csak ott Dzsingisz kán leszármazottai az emberek.

Ez egyébként nem csoda, hiszen minél távolabbra tekintünk a jövőben, az emberek annál kevertebbek lesznek. Már most a legtöbb európai rokonítható a vikingekkel is, sőt az Eurázsiában élők 1–4 százalékos arányban még neandervölgyi géneket is hordoznak, hiszen néhány tízezer éve velük is párosodott a Homo sapiens.

Természetesen Nagy Károly esetében fontos megkülönböztetni, hogy kik azok, akik egyenes ági leszármazottak (ezek jóval kevesebben vannak), illetve azok, akik ilyen-olyan mértékben az ő génjeit is hordozzák. A közelmúltban elhunyt II. Erzsébet például brit uralkodóként természetesen mindannyiunk közül közelebb állt a frank császárhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás