promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is szárít ki a kávé: öt tévhit, amelyeket mindig igaznak hittél
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg feltételezés, amelyet életünk során hallunk, idővel egyfajta nagy általános igazsággá válik, azonban ezek csak úgynevezett városi legendák, vagy éppen féligazságok. Aztán, amint az idő telik, valahogy ezek igazsággá alakulnak a fejünkben, még abban az esetben is, ha tudományosan már bebizonyították, hogy valójában hamisak.

Összegyűjtöttünk tehát néhány közkeletű tévhitet, amelyeket mindenkor szerettünk igaznak gondolni, azonban itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Nyugodtan olvass tovább, hogy megtudd, melyek azok a hajmeresztő tények - legalábbis, amelyeket elhittél.

1. A koffein dehidratál

Jó hír a kávé szerelmeseinek, hogy sem a kávé, sem a koffeint tartamazó teák nem vonják el a vizet a szervezetedtől. Az tény, és a szakértők is teljesen egyetértenek abban, hogy a koffein enyhén vízhajtó, de nem az az ok, amiért ki vagy száradva. A kutatók egyébként nem találtak különösebb különbséget a dehidratálságot tekintve azok között, akik isznak kávét, és azok között, akik nem.

2. A kínai nagy fal az egyetlen ember által épített objektum, amely látszik az űrből

Bár érdekesnek hangzik ez a mítosz, és valóban, tényleg elég nagy az építmény, de a valóság az, hogy a kínai nagy fal nem látható az űrből. Hosszú ugyan, de túl keskeny.

3. A hajpakolás megmenti a töredezett hajvégeket

A kijelentés tulajdonképpen egy óriási kamu, ugyanis a helyzet az, hogy a meg- vagy éppen letört hajvégeket nem lehet megragasztani. Az egyetlen dolog, amire jók ezek a termékek, hogy a megtört hajvégeket „összeragasztják". A hatás napokig, vagy akár hetekig is eltarthat, de ez csak átmeneti. Ha nem hiszed, kérdezd meg a fodrászod.

4. A mosdó kilincse tele van kórokozókkal

Nos, ez a ténynek tűnő állítás is hamis, ugyanis a helyzet ezzel szemben az, hogy a fémnek van egy olyan jellegzetessége, hogy képes magát megtisztítani, bármilyen furának is tűnik a dolog. A kijelentést tesztelték is, és a szakértők arra jutottak, hogy a sárgaréz képes önmagát sterilizálni mindössze nyolc óra alatt az úgynevezett oligodinamikus hatásnak köszönhetően.

5. A kézmosás minden kártevőtől mentesít

Vannak olyan baktériumok, amelyek ellenállnak a szappannak és a kézfertőtlenítőnek. Ausztrál kutatók ugyanis arra jutottak, hogy az Enterococcus faecium nevű faj elképesztően képes tolerálni a kézmosást és a fertőtlenítést. Az orvosok és a tudósok azt javasolják, hogy ne csak szappant használjunk kézmosáskor, hanem antibakteriális kézmosóhoz folyamodjunk, így biztosan sikerül lemosni a kórokozókat – írja a MindBlowingFacts.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás