promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagygépeknél fontos az energiaosztály besorolása
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az energiafelhasználás mérséklése mára globális célnak mondható. A környezetvédelem támogatásának egyik alappillére az energiatakarékosság megvalósítása minél több területen. Jelenleg ráadásul a világszintű energiaválság is borzolja a kedélyeket, vagyis a cél, miszerint a gépek minél kevesebbet fogyasszanak, gyakorlatilag mindenek felett prioritást élvez. Mutatjuk, hogy mik azok a tulajdonságok, amikre fokozottan ildomos odafigyelni a kiválasztás periódusában?!

 

Mit árul el az energiacímke?

nagygépek fogyasztásának mérséklése kulcsfontosságú. Természetesen nem vitás, hogy a kisebb méretű háztartási eszközök is praktikus, ha kevesebb áramot fogyasztanak. De azért az esetükben a kisebb kapacitásból, illetve a kevésbé gyakori alkalmazásból fakadóan nem olyan feltűnő, hogyha az energiafelhasználás milyensége nem a legideálisabb. Ellenben hűtőszekrény, mosó- és mosogatógép, tűzhely, szárítógép esetén néhány szemvillanás alatt felpöröghet úgy a villanyóra, hogy azt szabad szemmel lekövetni sem lehet. Na ez az a forgatókönyv, amit nem érdemes megvalósítani! Tehát az energiacímkéről minden, a kérdésben releváns adat leolvasható. Ez jelentős mértékben segítheti az eligazodást. Viszont mivel ez a terület hatalmas változáson megy keresztül, ezért célszerű letisztázni, hogy akkor most pontosan mi mit is jelent!

Eltűnnek a pluszjelek?

Így igaz! De haladjunk lépésről lépésre. A tájékozódásban az európai energiahatékonysági címke szolgál fix alapként. Vagyis az energiafelhasználással kapcsolatos adatok leolvasása egyszerűen és gyorsan megoldható. Az új szabályozás nyomán búcsút inthetünk a A+, A++ és A+++-os jelöléseknek. Ez kétségtelenül nagy horderejű változtatás, amivel jelenleg sokan nincsenek tisztában. A G energiaosztály ezzel szemben újra feltűnik a színen, míg 2024-re az F besorolás végleg eltűnik.

Ez az átalakulás alapvetően a könnyebb átláthatóságot hivatott támogatni, de aktuálisan érthető okokból némi zavart okoz. A lényeg, amit vásárlásnál célszerű fókuszban tartani, hogy az A jelölés jelenti a csúcsot. Plusz jeleket tehát már nem kell keresni. Ez a fajta átminősülés magával hozza a régebbi gépek újbóli bekategorizálását, ami generálhat néhány kellemetlen meglepetést. Lévén nem egy, korábban több pluszos jelzéssel rendelkező gép csak nagyon alacsony szintet ér el a jelenlegi osztályozás értelmében.

Milyen praktikákkal húzható még szűkebbre az energiafogyasztás nadrágszíja?

A vásárlást megelőzően kifizetődő ötlet alaposan tisztázni az egyéni célokat, elvárásokat, kritériumokat és felhasználási szokásokat. Egy egyszerű példával élve, ha akad otthon fagyasztószekrény, akkor felesleges fagyasztós hűtőben gondolkodni, már amennyiben előbbi kapacitása elegendőnek bizonyul. Vagy, ha a hely szűke jelentősen bekorlátozza a beszerezhető eszközök számát, akkor a mosógép és szárítógép egy géptestben is megvásárolható, ezáltal nemcsak hely, hanem kétségtelenül energia is megspórolható, mégpedig nem jelentékeny mértékben. Az igények letisztázásával, alapos, céltudatos körbejárásával nem okozhat nehézséget azt a típusú berendezést választani, ami minden tekintetben ideális!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás