promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Attila kardját a szomszédunkban őrizhetik, döbbenetes állítás terjed róla
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hun királyt ez tehette volna a világ urává?

A hunokat a magyarok rokonainak tartják, és kétségkívül közös vonás a két nép történelmében, hogy nomád életmódot folytattak, és különböző időpontokban szorosan kötődtek a Kárpát-medencéhez.

A hunok híres királya, Attila egykor fél Európát rettegésben tartotta. Az V. században élt uralkodó mindig is úgy gondolta, hogy a világ urává kell válnia, és ebben állítólag fontos (lelki) támasza volt a legendás kardja.

A történet szerint az egyik pásztora arra lett figyelmes, hogy sántít az egyik birkája. Sebet talált az állat lábán, ezért kutatni kezdte a mezőn, hogy mi okozhatta. Így talált rá a földből kiálló kardra, amelyet kiásott, és elvitte Attilának.

A fegyvert később Isten vagy Mars hadisten kardjának tartották, és csodás erőt tulajdonítottak neki. Nem tudjuk, hogy a hun király halála után mi történt vele, ám egy rovásírásokkal foglalkozó magyar oldal szerzői szerint ma is megvan, és pontosan tudjuk, hol őrzik.

A vélekedés szerint a híres kard ma Bécsben tekinthető meg, hiszen az nem más, mint a Nagy Károly szablyájaként számon tartott fegyver. Ez pedig nem véletlen, hiszen a híres frank uralkodó – szól az állítás – valójában nem lehet más, mint Attila idősebb fia, Aladár.

Elvileg a két korszakot három évszázad választja el egymástól, ám ha elfogadjuk a „kitalált középkor” nemrég nagy port kavart elméletét, akkor máris stimmel a dolog. A német összeesküvéselmélet-hívő Heribert Illig teóriája ugyebár arról szól, hogy a 614 és 911 közötti éveket (vagyis a kora középkort) csupán kitalálták egy óriási félrevezetés részeként, és így már nem zavaró, hogy a 768-ban trónra lépett Nagy Károly akár Aladár is lehetett, hiszen így a 470-es évekig tekerhetjük vissza az idő kerekét.

Tekintsünk el most az elmélet zavarosságától, és foglalkozzunk inkább Attila Bécsben őrzött állítólagos kardjával. A magyar rovásírás-szakértő szerint a latin Carolus Magnus megnevezés valójában nem Nagy Károlyra utal, hanem egyszerűen csak nagy királyt jelent, aki ugyebár a hun uralkodó is lehet.

Az elmélet további részében pedig azt fejtegeti, hogy a hun fejedelmi család valójában keresztény volt. Attila azonban nagy művét, az egységes keresztény Európa megteremtését már nem tudta kivitelezni a váratlanul bekövetkezett halála miatt, amely után a birodalma is széthullott.

Ha csak a szikár tényeket nézzük, a Bécsben lévő kardot valóban magyar típusúnak tartják, keletkezését pedig a 10. századra teszik a kutatók. Így tehát nem lehetett Attiláé, de még Nagy Károlyé sem, bár a legenda szerint III. Ottó német-római császár találta meg azt a frank uralkodó sírjában az 1000. évben.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás