promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tiltott sírt ástak ki Egyiptomban a régészek, és nem múmiát találtak benne, hanem sokkal nyugtalanítóbb dolgokat
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ozirisz sírja lehet a hely, a túlvilág és a halottak istenéé.

Az ókori egyiptomiak istenek garmadájával vették magukat körül. Égi hatalmasságaik közé tartozott Ozirisz, aki Ízisszel és Hórusszal alkotott istenháromságot. A túlvilág és a halottak isteneként tisztelték elsősorban, de a hiedelem szerint ő tanította meg a földművelésre is az emberiséget.

Az istenek a legtöbb nép hiedelemvilágában halhatatlanok, ezért is lehet meglepő, hogy az egyiptomi Luxorban a közelmúltban rábukkantak Ozirisz sírjára. Nem ellentmondás ez? Elvileg az, de a kutatók nem jöttek zavarba, véleményük szerint ugyanis a Nílus nyugati partján fellelt építmény csupán szimbolikus sírnak tekinthető.

A nagy felfedezés egy spanyol-olasz régészcsoport érdeme. Az Al-Gorna nekropoliszban több folyosóval és kamrával ellátott, komplett sírépítményt találtak, amely egyfajta kicsinyített változata az Abüdoszban lévő Osirionnak.

Keletkezését a 25. dinasztia idejére teszik, és legérdekesebb része az északi fala mentén található. Ott ugyanis egy kőbe vájt lépcsősor vezet le magához a konkrét temetkezési helyhez, ahol ezúttal nem mumifikált testet, hanem egy Ozirisz-szobrot találtak.

Tőle nyugatra egy újabb helyiséget alakítottak ki, ahol az ősi egyiptomi istenségeket ábrázoló reliefet helyeztek el. A megjelenített istenségek kést tartanak a kezükben, hogy így védelmezzék meg az elhunytat.

Az Ozirisz-szobor másik oldalán szintén találtak egy lépcsőt a régészek, az pedig 9 méter mélyen egy újabb kamrába vezet. Onnan további két másik helyiségbe lehet átjutni, ám azokban csak törmeléket találtak, így az igazán nagy felfedezés – egyelőre – elmaradt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás