promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így fog kinézni a Titanic 500 év múlva, egyelőre esély sincs arra, hogy kihalásszuk az óceán fenekéről
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legendás luxusgőzös 110 éve süllyedt el.

Szinte hihetetlen, hogy már 110 év telt el a Titanic tragikus elsüllyedése óta. Az 1912-ben bekövetkezett katasztrófa 1500 ember halálával járt, ugyanakkor a luxusgőzöst egyfajta ikonná tette, amelyről James Cameron nagy sikerű filmet is forgatott.

A Titanic bő egy évszázada hever az Atlanti-óceán fenekén, körülbelül 3,7 kilométeres mélységben. Mivel egyelőre szó sincs a kiemeléséről, alighanem még az elkövetkező generációk számára is csak egy távoli, elérhetetlen legenda lesz.

Vajon hogy fog kinézni a roncs fél évezred múlva? Ezt pontosan senki sem tudja, de alighanem még mindig létezni fog, bár csak egy összetöppedt, barnás, rozsdás masszaként. A romlás folyamatáról egy lelkes rajongó videót is készített:

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem teszünk valamit a hajdani utasszállító megmentéséért. Nem ülünk persze tétlenül ma sem, hiszen rengeteg használati tárgy a felszínre került mostanáig, és azokból rendszeresen rendeznek kiállításokat a világ minden táján.

A csaknem 4 kilométeres mélységből felhozni bő 52 ezer tonnányi szétszóródott fémet nem egyszerű feladat, ráadásul olyan költségekkel járna, ami sohasem térülne meg. A Titanic már tiszta rozsda, így aligha bírná ki a minden bizonnyal órákon át tartó kiemelést.

Biztosan nem lehetne jó nagy darabokban a felszínre hozni, az acél és kovácsoltvas elemek feltehetőleg kisebb részekre szakadnának az Atlanti-óceán vizében, és elenyésznének benne. Néhány évtizede talán még lett volna értelme a hajó két legnagyobb darabját megmenteni, most azonban már el kell fogadnunk, hogy a Titanic örökre lenn marad.

Kutatók szerint mintegy 38 négyzetkilométeres területen szóródtak szét a törmelékei, nem lehetne tehát minden csavarját megtalálni. Meglehetősen későn, csupán 1985-ben fedeztük fel a hajótörés pontos helyét, a Titanic ezért is vált menthetetlenné.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás