promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes méretű piramisokra bukkantak a világ másik túlfelén: egyidősek az egyiptomi építményekkel, felfedezésük lenyűgöző történet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen ismerik ezeket az építményeket, a világ nyugati része is csak az 1950-es évektől foglalkozik velük.

 

A világ számos táján találkozhatunk piramisokkal, nemcsak Egyiptomban. A dél-amerikai építmények is messze földön híresek, de például kínai társaikról már nagyon keveset tud a közvélemény, pedig az elmúlt bő hetven évben sok cikk is született róluk szakemberek, tudósok és szakértők tollából. Ezeket az építményeket amúgy nem is olyan régóta ismeri a Nyugat, hiszen csak az 1950-es évektől kezdtek róluk többet cikkezni. Sőt, az 1910-es évekig szinte ismeretlenek maradtak a nyugati civilizáció előtt.

Pedig már a 17. században is született róluk egy könyv, bár azt nem ismerték széles körben Európában. Azt a művet amúgy egy jezsuita pap, Athanasius Kircher jegyzi. Később csak a 19. században élénkült meg az érdeklődés a térség iránt, akkor német régészek fedezték fel „újra” a lenyűgöző építményeket, ők írtak részletesebben akkor Csin Si Huang-ti sírjáról is. A császárról, aki Kína leghíresebb uralkodója volt és az időszámításunk előtti 3. században uralkodott, és az ő uralkodása alatt kezdték építeni a kínai nagy falat is.

A legendás agyaghadseregére csupán 1974-ben bukkantak rá, majd bemérték a császár sírját is, amely egy több mint 30 méter mély sír mélyén van, ám egyelőre nem nyitották ki, mivel nem állnak rendelkezésekre olyan technológiák, amelyek biztosítanák a teljes állagmegóvást.

A császár sírja mellett is rengeteg halom található, amelyek temetkezési céllal épültek, ezeket hívjuk összefoglaló néven kínai piramisoknak is. A piramisok létezése akkor keltett nagyobb érdeklődést Európában és Amerikában, amikor a második világháború alatt egy amerikai katona repülővel tévedt a térségbe, és fényképeket készített „egy tiokzatos nagy fehér piramisról”. Később kiderült, hogy ez a gigantikus épület Han Vu-ti császár sírját rejti. A lenyűgöző építmények többsége amúgy Hszian város mellett található, és ami meglepő, hogy sok közülük egyidős az egyiptomi piramisokkal.

Íme a nagy fehér piramis:

(Forrás: Wikipedia, NLC, IN)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás