promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
III. Károly döbbenetes döntés előtt áll: 500 év hallgatás után feltárul a brit királyi család egyik legféltettebb titka?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pedig még II. Erzsébet sem lelkesedett az ötletért, ám a 73 évesen trónra kerülő Károly úgy tűnik, hogy engedélyt adhat rá.

A brit királyi családnak rengeteg féltve őrzött titka van, az évszázadok alatt jócskán akadtak intrikák az uralkodói família háza táján, nem Meghan Markle és Harry herceg felszínen tartott ügyei a legérdekesebbek, ám minden bizonnyal a legismertebbek.

Él egy legenda a brit szigeteken, miszerint a néhai uralkodó, a 15. században regnáló IV. Eduárd király két gyermekét a későbbi III. Richárd szorította háttérbe, hogy ő kerülhessen a trónra. IV. Eduárd halálával ugyanis Richárd lett a régens, és az ő gyámsága alá kerültek a gyermekek. Richárd később érvénytelenítette testvére házasságát, így pedig a gyerekek is törvénytelennek lettek bélyegezve. Richárd megszerezte a trónt, a két gyermeket pedig a Towerbe záratta. Az ő sorsukat eddig homály fedte, de most új vizsgálatok után kiderülhet, hogy mi lett a sorsuk. Több legenda is él róluk, többek között az is, hogy a király megengedte nekik, hogy inkognitóban élhessenek Devon megyében. Méghozzá egyikükről, aki John Evans néven élt tovább, még emlékeink is vannak, sőt, a férfi nagyon gazdag volt, és egy templomot is emeltetett tele a York-házra utaló szimbólumokkal.

Sőt, a templomban van egy olyan ábrázolás is, hogy V. Eduárddal szemben John Evans képmása látszódik. A tudósok úgy vélik, hogy ez arra utalhat, hogy a két személy egy és ugyanaz lehetett.

A szakértők most azokon a csontokon végezhetnek majd DNS-vizsgálatokat, amelyeket IV. Eduárd két fiának tulajdonítanak. A maradványokat még a 17. században találták meg, és jelenleg a Westminsteri apátságban őrzik azokat egy urnában, épp ezért van szükség III. Károly különleges engedélyére a szakértőknek, hogy a tudományos vizsgálat megtörténhessen. És erre most elég jó kilátások vannak a hírek szerint.

II. Erzsébet nem lelkesedett az ötletért, hogy a maradványokon vizsgálatokat hajtsanak végre. III. Richárd és a legendái azóta vannak amúgy ennyire reflektorfényben, hogy Shakespeare királydrámában foglalkozott a királlyal, illetve azóta, hogy 2012-ben megtalálták a király földi maradványait egy olyan helyen, ahol ma már parkoló áll. Richárd volt amúgy az utolsó angol király, aki csatában vesztette életét.

(via Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás