promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes videó: jobban ping-pongozik a Google robotja, mint Forrest Gump
Borítókép:  youtube.com/AviSingh (screenshot)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amennyiben még nem lenne eléggé rémisztő az AI térhódítása a világban, a Google mérnökei ezúttal egy ping-pong mester robotot készítettek.

A projekt neve i-Sim2Real, és nem csupán az új Forrest Gumpot keresi a Google, hanem egy olyan robotikai rendszert szeretne megalkotni, ami a gyors emberi mozdulatokat képes hibátlanul lekövetni. A fejlesztők szerint idő kérdése, és felveheti a robot a versenyt a legjobb emberi játékosokkal is. 

Az AI képes különböző helyekre is visszaütni a labdát, és eltérő, egyszerű stratégiákat is végre tud hajtani. Ez egyébként egy fontos pont, hiszen nem csupán arra szerették volna beprogramozni, hogy megismételje, hanem variálja is a mozdulatokat, esetleg meg is lepje az ellenfelét. Nem kevesebb, mint 340 labdamenetből álló csörtét is lebonyolított már az egyik tesztelővel, tehát a gépezet maratoni partikra is alkalmas.

A Sim2Real-projekt egy olyan metódust foglal magában, amelynek során egy AI-t megtanítanak arra, hogyan viselkedjen egy virtuális környezetben, vagy szimuláció során, amelyet ő továbbfejleszt, és hasznosíthat később a való életben is. Biztosan néhányan tekerik a fejüket a videó láttán, azonban nem szabad elfelejteni, hogy anno a sakkgépekkel kapcsolatban is az emberek nagy része lenézően viselkedett, egészen addig, ameddig meggyőzően le nem győzte a Deep Blue Kasparovot. Ma pedig már teljesen egyértelmű tényként kezeljük, hogy a számítógépek nagyságrendekkel profibban sakkoznak, mint a jelenlegi világbajnok. Az AI térhódítása minden területen hasonló tendenciát mutat, a kulcs, hogy hasznosan és pontos célokat megfogalmazva használja azt az emberiség. 

Mindenesetre azért nyugodtabbak vagyunk, ha a robotok csak ping-pongoznak, és nem a világuralom átvételén ügyködnek.

A videót alább tudod megtekinteni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás