promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kőnek álcázott, 3500 éves dobozra bukkantak Egyiptomban, és döbbenetes dolgokat találtak a belsejében
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A II. Thotmesz fáraóhoz köthető leletek egészen rejtélyesek.

Az ókori Egyiptom alighanem sokkal több titkot rejteget a régészek számára, mint amennyit napjainkig sikerült megfejteniük. Erre bizonyíték az a csodálatos doboz is, amely a közelmúltban került elő egy ásatáson.

A Nílus nyugati partján, Luxorral szemben lévő Dejr el-Bahari talán kevésbé ismert a turisták körében, ám a szakemberek annál többre értékelik. Itt található a legendás Hatsepszut királynő, valamint mostohafia, III. Thotmesz halotti temploma is.

Részben velük kapcsolatos az a fantasztikus lelet is, amely szemfüles lengyel kutatók munkálkodása következtében bukkant fel 2020-ban, amikor a világ a koronavírus-járvány elharapózásával kezdett szembenézni.

A földből egy 3500 évesre becsült, 40 centiméter széles és ugyanilyen magas doboz került elő, amely ügyesen egy kőtömbnek volt álcázva. A régészek már ekkor sejtették, hogy bámulatos dolgokat rejthet, ám a tartalma még őket is meghökkentette.

Már az is kész csoda volt, hogy az oldalán feltüntették az éppen uralkodó fáraó nevét, aki nem volt más, mint Hatsepszut férje, a Krisztus előtti 15. században csaknem másfél évtizedig uralkodó II. Thotmesz. Felesége (aki egyben a féltestvére is volt) jelentős hatalommal bírt fölötte, alighanem az egész birodalom irányításába nagyobb beleszólása volt, mint magának a fáraónak.

II. Thotmesz múmiáját már a 19. század végén megtalálták Dejr el-Bahariban, ahová még a sírrablók elől menekítették el. A maradványai kipólyálásánál vált nyilvánvalóvá, hogy a hajdani betolakodók abban is súlyos károkat tettek.

Ami pedig a tavalyelőtt megtalált titokzatos dobozt illeti, abban vászonba csavart leleteket találtak, egészen pontosan egy feláldozott liba maradványait, valamint libatojást és – egy külön kis fadobozban – egy íbisz tojását.

A kutatók szerint ezek a relikviák is arra utalnak, hogy hajdan egy sírhelyet vagy akár templomot emeltek itt II. Thotmesz nevében. Elképzelhető, hogy hamarosan egyéb, a fáraóhoz köthető lelet vagy épület bukkan majd elő a homokból.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás