promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jó eséllyel megtalálták IV. Béla király sírját, ez lenne az év egyik nagy tudományos szenzációja

Jó eséllyel megtalálták IV. Béla király sírját, ez lenne az év egyik nagy tudományos szenzációja

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az uralkodót ritka kivételként Esztergomban temették el.

A második honalapítónak is nevezett IV. Béla királyunk rászolgált erre a jelzőre, hiszen ő volt az, aki újjáépítette Magyarországot az 1241-es mongol betörés és pusztítás után. A vesztes muhi csata után sikerült elmenekülnie a tatárok bosszúja elől, az 1270-ben bekövetkezett halála után pedig az esztergomi Segítő Szűz-bazilikába temették.

Szép is volna, ha a teste még mindig ott nyugodna, de a magyar történelem nem volt ilyen kegyes az uralkodóinkhoz sem. A IV. Béla által építtetett ferences bazilikának már rég nyoma veszett, de most hazai kutatóknak sikerült azonosítaniuk a feltételezett nyughelyet.

A törökök 1543-ban foglalták el Esztergomot, ám a város épületeinek nagy része nem ekkor, hanem inkább az 1595-ös visszavétel során semmisült meg. Ebben az ostromban halt meg egyébként a költő Balassi Bálint is. A pusztítás olyan nagy volt, hogy az 1690-es években Esztergomba visszatérő ferencesek sem tudták azonosítani a régi bazilika helyét.

A 18. században úgy gondolták, hogy az 1699-ben épült Szent Péter és Pál-plébániatemplom helyén állhatott – olvasható az Origo összefoglalójában. A 20. században végzett kutatások, illetve a közelmúltban végrehajtott talajradaros vizsgálatok révén azonban végre rábukkantak az elképesztő méretű királyi bazilika alapjaira, legalábbis azok egy részére.

A csodálatos építmény ugyanis részben ma már beépített területen fekszik, és a kutatók azt gyanítják, hogy IV. Béla szarkofágja például a Jókai utcában, egy kerti szauna, illetve privát úszómedence alatt rejtőzhet.

A sírban annak idején nemcsak a király, de felesége, Laszkarisz Mária, valamint fiúgyermekük, Béla herceg aludta öröknek hitt álmát. Mivel az Árpád-kori talajszint a mai alatt több méterrel található, így jó esély van arra, hogy a maradványok remek állapotban kerülhetnek elő.

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás