promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A természet törvényeinek ellentmondó anyagot fejlesztettek ki, egészen döbbenetes, amire képes
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gyógyászatban minden bizonnyal jó hasznát vehetjük a felfedezésnek.

Képzeljünk el egy buborékot, ami nem azonnal pattan szét, sőt nem is egy perc múlva, hanem mondjuk 465 nappal a megszületése után. Hogy ez lehetetlen? Éppen hogy lehetséges, amint azt nemrég elmés kutatók bebizonyították.

A szappanbuborék egy szappanos vízből álló hártya, amely gömb alakot vesz fel, de meglehetősen instabil képződmény. Amikor a víz elkezd párologni belőle, vagy valamilyen tárgynak ütközik, akkor azonnal szétpukkan, mert megszűnik a molekulák folytonossága.

A 465 napig (vagyis egy és egynegyed évig) „élő” buborék természetesen nem ilyen hagyományos módon épül fel. A franciaországi Lille egyetemén alkották meg, mégpedig a gázgömbök tanulmányozása közben, és arra jöttek rá, hogyan lehet a párolgás csökkentésével ellenállóbbá tenni a buborékokat.

Ehhez apró műanyag gyöngyöket használtak fel, azokkal erősítették meg a vékony filmréteget. Bizonyos buborékok esetén vizet, másoknál pedig víz és glicerin keverékét alkalmazták, utóbbi lényegében a szappanos vizet jelenti.

Végül az utóbbi „felturbózott” változata bizonyult elképesztően maradandónak, mert a glicerin megkötötte a vizet, és ezzel megelőzte a párolgást. De azon felül, hogy a 465 nap elképesztő rekordot jelent, vajon mi haszna egy ilyen felfedezésnek?

Sokkal több, mint elsőre gondolnánk, hiszen a technológia a gyógyszeriparban és az orvostudományban egyaránt hasznosítható lehet, de bizonyos kereskedelmi termékeknél is alkalmazhatjuk majd. A francia kutatócsoport ebből a szempontból nem értékelte a kétségkívül izgalmas felfedezést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás