promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes képességük van az egyiptomi piramisoknak, mintha a testek nem indulnának bomlásnak benne
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Állítólag képesek frissen tartani az élelmiszereket és megélezni a pengéket.

Az egyiptomi piramisok az ókor nagy talányai közé tartoznak. Vajon miért dolgoztattak több tízezer embert évtizedeken keresztül egy-egy ilyen projekten? Tényleg csak a fáraók hiúsága és halhatatlanságra törekvése állt a háttérben?

Bármilyen meglepő is, a válasz lényegében igen, de nem abban az értelemben, ahogy a legtöbben gondolják. Sokan hisznek ugyanis a piramisok egyelőre megmagyarázhatatlan, mágikus erejében, ami a tudósokat is fejvakarásra készteti.

Egyesek bizonyítékokat kerestek (és talán találtak) arra, hogy a piramisoknak különleges hatásuk van, például képesek frissen tartani a tejet, illetve képesek megélezni a kicsorbult borotvapengéket. Néhányan ezt olyan komolyan vették, hogy például piramis alakú hűtőket akartak gyártani, amelyek áram és hűtőközeg nélkül, csupán a formájuk révén lettek volna alkalmasak az ételek tárolására és jó állapotban való megőrzésére.

Ha ezen a nyomvonalon haladunk, könnyű megérteni, miért ragaszkodtak az egyiptomi fáraók a piramis sírhelyekhez. Alighanem ők is úgy gondolhatták, hogy visszakaphatják tőlük az életüket, egészségüket, ám erre vonatkozóan persze ma nem rendelkezünk semmiféle ismerettel.

A két világháború között ugyanakkor egy Antoine Bovis nevű francia vaskereskedő érdekes dologra lett figyelmes. Ellátogatott a Nagy piramis királyi kamrájába, ahol egy rakás halott állatot is talált, ám azok tetemei nem indultak bomlásnak. Bovis úgy gondolta, hogy ennek titka a kőgúla felépítésében, szerkezetében rejlik, sokan viszont azt is kétségbe vonják, hogy a vaskereskedő egyáltalán járt-e valaha Egyiptomban.

1949-ben mégis az ő nyomdokán haladtak Csehszlovákiában, ahol egy Karel Drbal nevű rádiótechnikus „a fáraók borotvaeszköze” nevű találmányát szabadalmaztatta. Ez is piramis alakú volt, és a pengéket állítólag elég volt meghatározott helyre illeszteni benne, hogy folyamatosan élesek maradjanak. Ő a különféle mágnesvonalakkal, illetve a Föld mágneses mezőjével magyarázta a furcsa hatást, az ötlete azonban mégsem terjedt el világszerte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás