promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Álmos vezér sírját találta meg egy híres magyar régész? Egészen lenyűgöző leletanyag került elő
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Árpád nagyfejedelem apját talán rituálisan feláldozták.

A honfoglalás kapcsán mindenkinek Árpád nagyfejedelem neve ugrik be elsőként, pedig a magyarság új hazájának megtalálásában legalább ilyen fontos szerepe lehetett az apjának, Álmos vezérnek is. Ő azonban 895 táján, nem sokkal a Kárpát-medencébe való benyomulás után meghalt, bár lehet, hogy ez csak olyasféle legenda, mint a bibliai Mózesé, aki szintén nem léphetett be a zsidóság új hazájába.

Álmos a legenda szerint egy turulmadártól fogant, vagy legalábbis a védőszárnyai alá vette a szentnek tartott madár, amint arról az édesanya, Emese is beszámolt a csodálatos álmát követően. A magyarokat a Kárpát-medencéig vezető Álmos talán egyfajta vallási vezető lehetett, akit feláldozhattak az új haza elérésekor, így a sírja Erdélyben lehet.

A Horthy-korszak egyik elismert régésze, Fettich Nándor szerint azonban a nyughelyét kissé északabbra kell keresnünk. A második világháború után a kommunista hatalom kegyeiből kiesett szakember az 1950-es évek végén térhetett vissza a tudományos életbe, és ezt egy nagy dobással kívánta nyomatékosítani.

Fettich úgy gondolta, hogy a mai Szlovákia területén lévő Zemplénben feltárt honfoglalás kori temetkezőhely nem átlagos, hétköznapi, hanem valódi fejedelmi sír, lenyűgöző leletanyaggal. Ha pedig az, akkor nem lehet másé, csakis Álmosé, ám ezt a feltevését a korabeli régész szakma szinte egyöntetűen elutasította.

„Fettich nem elégedett meg azzal, hogy Álmos vezért találta meg a zempléni négyes számú kurgán sírjában, de mindjárt egy politikai gyilkosságot is költött a lelőhelyhez. Véleménye szerint ugyanis Álmos fejedelmet nem feláldozták, hanem megölték, és a holttestét rituálisan meg is gyalázták, ennek az aktusnak a kitervelője pedig nem más volt, mint tulajdon fia, Árpád fejedelem és a társa, Kurszán”

– olvasható az Index összefoglalójában. A régész úgy vélte, hogy Álmos fejét levágták, a testét hasra fektetve temették el, a szablyáját kicserélték, a gyászoló nők hajfonatait pedig levágták, és bedobták a vezér mellé a sírba.

Ma már tudjuk, hogy mindez nem így történt, ezért tovább folyhat a nyomozás Álmos sírja után. Aligha fogjuk megtalálni, ehhez már túl kevés a nyom, viszont Fettich erőltetett feltételezései is elősegítették, hogy a kutatók még alaposabban megismerjék és megértsék a honfoglalóktól ránk maradt leletanyagokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás