Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Alsónadrágot ásott el a kertjében, egy év múlva vette csak ki a földből, elképesztő dolog történt

Alsónadrágot ásott el a kertjében, egy év múlva vette csak ki a földből, elképesztő dolog történt

Tech & Tudomány

Alsónadrágot ásott el a kertjében, egy év múlva vette csak ki a földből, elképesztő dolog történt

Tech & Tudomány

Promotions 07:37

Vége a nagy alsógatya-tesztnek, és eredményt is hirdettek.

Tudósok mindennapos használati tárgyak révén végeztek el egy kutatást, amely igazán fontos eredményeket hozott. A kutatásról Magyarországon az MTI-re hivatkozva a HVG is beszámolt részletesen.

Svájcban történt egy nem mindennapos, érdekességként is hasznos tudományos kísérlet, amelynek keretében 2021 tavaszán, azaz több mint egy évvel ezelőtt ezer résztvevő alsónadrágokat és teafiltereket ásott el a saját földjén, kertjében, szántóföldjén. A projektnek neve is van, az hogy Citizen Science. A végső ítéletben vagy a kutatás eredményeivel pedig arra voltak kíváncsiak, hogy milyen minőségűek a svájci földek, típustól függően.

A szakértők végül megállapították, hogy a mezőgazdasági földeken elásott pamut alsónadrágoknál 23 százalékkal több időt vett igénybe a lebomlás, mint éppen a kertekben elásottaknál. És hogy mit is jelez nekünk a lebomlás ideje?

A kutatás vezetője, Marcel van der Heijden közleményben mutatott rá arra, hogy a gyorsabb rothadás azt jelenti, hogy az adott talajban több a tápanyag és a víz. Sőt, ennél tovább is mentek a kutatók, hiszen azt is megállapították, hogy a humusztartalomnak a talaj vízháztartásában is fontos szerepe van. A kiskertekben pedig azért lehet több tápanyag a talajban, mivel ezekben komposztálnak. Az ezekből felszabaduló tápanyagok pedig jól tartják a földben élő élőlényeket, akik a lebontást végzik. Ez pedig azért is fontos, mivel ők alakítják a növények számára tápanyaggá a lehullott leveleket és a trágyát is.

Borítókép: Profimedia - illusztráció

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria