promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus dologra bukkantak egy ókori egyiptomi sírban, hamarosan érkezik a nagy bejelentés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Októberben már biztosan végeznek a vizsgálatokkal.

Nofertiti (Nefertiti) királyné az ókori Egyiptom egyik leghíresebb nőalakja. Ehnaton fáraó feleségeként a halála után igyekeztek megszabadulni az emlékétől, és ez kis híján sikerült is, amikor viszont német régészek 1912-ben rábukkantak a híres mellszobrára, rögtön világhírnévre tett szert.

Nofertitinek hosszú ideig nem ismertük a temetkezési helyét, így persze a múmiája sem volt meg, bár néhányan úgy gondolták, hogy a szintén legendássá vált Tutanhamon sírjának egyik titkos, máig felfedezetlen kamrája rejtheti a maradványait.

Napjaink kétségkívül leghíresebb egyiptológusa, Zahi Hawass egyenesen úgy gondolja, hogy már meg is találták Nofertiti múmiáját. A szobra szerint hattyúnyakú, igéző tekintetű nő valódi arcának rekonstruálására is lehetőség nyílhat ezáltal.

Hawass úgy véli, hogy a Királyok Völgyében, a KV21 és KV35 számú sírokban végzett ásatások során már előkerülhetett a nevezetes múmia, csak eddig nem pontosan azonosították. Elgondolása szerint az onnan való, két „leggyanúsabb” maradvány egyike Nofertitié lehet, a másik pedig a lányáé, Anheszenamoné, aki Tutanhamon felesége volt.

„Októberben reményeink szerint már hírt adhatunk a felfedezésről. Biztos vagyok benne, hogy addigra kiderítjük, melyik lehet Nofertitié a két névtelen múmia közül”

– jelentette ki magabiztosan az egyiptológus. Az azonosításhoz a DNS-vizsgálatot hívják segítségül, de CT-vizsgálatot is végrehajtanak majd a maradványokon. Reményeik szerint így minden korábbinál teljesebb és hitelesebb képet kaphatnak a néhai királynéról.

A KV21 és KV35 sírokban egyébként egy kisfiú múmiáját is megtalálták, az ő kiléte azonban egyelőre nem fontos. Alighanem Nofertiti és Ehnaton gyermeke lehet (vagyis Tutanhamon testvére), ami kétségkívül szintén szenzációs felfedezés volna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás