promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mosogatógépet használsz? Ezt mindenképpen tudnod kell
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Biztos, hogy neked is feltűnt már, de nem tudtad mire vélni.

Már rengeteg magyar háztartásban használnak mosogatógépeket, és valószínűleg nagyon sok magyarnak is feltűnt, hogy bizony nem mindegyik edényünk marad vízmentes még a szárítás után sem. Lehet, hogy sokan azonnal arra gyanakodtak, hogy rossz lehet a gép, hibásan működik. Ám az igazság egészen máshol van, és ehhez semmiféle trükkre nincs szükségünk, hogy ráleljünk.

Szóval, a műanyagok mindig vizesek maradnak, még a szárítás végén is meg kell őket törölgetni?

Ez teljesen normális jelenség, amolyan kis mosogatógépi érdekesség, nem kell szerelőhöz fordulnunk, ha ezt tapasztaljuk. Mivel a műanyag edények nem olyan sűrű anyagból állnak, mint például az edények, éppen ezért sokkal gyorsabban hűlnek ki. A BBC még egy angol mérnököt is megkérdezett a jelenséggel kapcsolatban, aki elárulta, hogy a fémben vagy a porcelánban tárolt hő az edényt is magasabb hőfokon tartja, ez pedig elősegíti a száradást is.

Ám a műanyag esetén ez már nem igaz, az anyaga nem tud magasabb hőmérsékletet tárolni, mint ami a mosgatógép belsejében van, így a víz egyszerűen nem párolog el a felszínéről. Ráadásul a víz a műanyag felszínén gyöngyöket képez, nem oszlik el rajta olyan egyenletesen, mint például egy üvegedényfelületén, ahol vékony réteget képez. Ez pedig szintén hozzájárul a nehezebb száradáshoz.

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás