promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő kincset találtak a Föld magja környékén, már csak le kellene jutnunk érte
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nagy nyomás és a magas hőmérséklet hozza létre folyamatosan a csodát.

A Föld évezredek óta az emberiség otthona, mégis elképesztően keveset tudunk arról, mi rejlik a mélyében. Bolygónk magja mintegy 6300 kilométerre található a felszíntől, így a közeljövőben aligha nyílik módunk arra, hogy akár csak gépek segítségével is lejussunk odáig.

Kutató szerint rendkívül izgalmas anyagok találhatók odalent, a mag és a földköpeny határán például irdatlan mennyiségű gyémánt halmozódott fel. Ezek az értékes ásványok széntartalmú anyagokból képződnek nagy nyomáson és viszonylag magas (1000 fok fölötti) hőmérsékleten.

A Föld valóságos gyémántgyárnak számít, hiszen ahol adottak rá a feltételek, ott folyamatosan hozza létre ezeket a nagy keménységű, és „idefent” értékesnek számító ásványokat. Rettentően bosszantó, hogy nem tudunk hozzájuk férni, igaz?

Persze, ez nem feltétlenül baj, mert ha korlátlanul állnának rendelkezésünkre, azzal egy csapásra elértéktelenednének, mint a kavicsok a tengerparton. Az Arizonai Állami Egyetem friss tanulmánya egyrészt a gyémánt jelenlétét is megerősítette a mag és a földköpeny határán, másrészt pedig rámutatott arra, hogy az extrém forró közegben a vasásványokon egyfajta rozsdásodási folyamat tapasztalható.

A kutatók korábban úgy gondolták, hogy a földköpenyben viszonylag kevés szén található, a maghoz képest mindenképp, ám ezt az álláspontjukat most kénytelenek felülvizsgálni. Valójában a két említett folyamat összefügg, a folyékony vas és a víz reakciója során ugyanis egyrészt rozsda keletkezik, másrészt pedig kiválik a szén, amelyből utána a forró és nagy nyomású közegben gyémánt képződik. Ez már évmilliók óta így mehet, új adalékként szolgálva bolygónk működésének a megértéséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás