promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A dinók kihalását nemcsak egy aszteroida becsapódása okozhatta, hanem valóságos istencsapása sújthatott le az őshüllőkre
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyugat-Afrika partjainál is találtak egy hatalmas krátert.

Unalomig ismert tény, hogy a dinoszauruszok kihalását egy aszteroida-becsapódás okozta 65,5 millió évvel ezelőtt. A Föld akkori urait egy pillanat alatt elsöpörte a természeti katasztrófa, hogy átadják vezető helyüket az emlősöknek, majd köztük az embernek.

A kutatóknak a becsapódás helyét is sikerült azonosítaniuk, mégpedig a mai Mexikó környékén, a Yucatán-félsziget csúcsánál. Az óriási Chicxulub-kráter annak a bizonyítéka, hogy az őshüllők végzetét valóban az űrből érkező objektum okozhatta.

De mi van akkor, ha az igazságnak ez csak egy része? A szakemberek a közelmúltban rábukkantak egy másik aszteroida-kráterre is, amely új megvilágításba helyezheti a történteket. Ez a mélyedés is éppen akkor keletkezett ugyanis, amikorra a dinók tömeges kipusztulását tesszük.

Az eddig ismeretlen kráterre Nyugat-Afrika partjainál találtak rá, és árnyalhatja az őshüllők kihalásával kapcsolatos eddig ismereteinket. A Nadir-kráter (ez lett a neve) Guinea közelében található, mégpedig 300 méter mélyen a felszín alatt. 400 kilométerre van a legközelebbi szárazföldtől, az átmérője pedig 8,5 kilométer.

Nincs tehát olyan nagy, mint a híres Chicxulub, viszont az elemzések szerint nagyjából egyidősek, vagyis mondhatjuk azt, hogy az aszteroidáik akár egyszerre is zuhanhattak az Atlanti-óceánba. Ha ez így történt, ezáltal sokkal inkább érthető, miért okozhatott egy kataklizma hirtelen kihalást.

A kutatók egy része egyelőre óvatosabban fogalmaz, szerintük nem kell rögtön arra gondolni, hogy valóságos „aszteroidazápor” söpörte el a Földről a dinoszauruszokat. A Nadir-kráter azt viszont segíthet jobban megérteni, hogyan zajlanak le ezek a becsapódási események, és mikor válnak végzetessé a bolygón élők számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás