promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen buli zajlik a Jupiteren, a James Webb űrteleszkóp most mindent elárult róla
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatókat elképeszti, mennyi minden történik egyszerre az óriási gázbolygón.

A Jupiter a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, amelynek az átlagos naptávolsága 778, 3 millió kilométer. Az óriási égitest tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének, pedig főleg hidrogénből, valamint héliumból áll, és csak a sziklás magja tartalmazhat nehezebb elemeket.

Leghíresebb látványossága a Nagy Vörös Folt, ami valójában egy óriási, meglepően tartós anticiklon vihar, és már legalább 300 éve tombol. A Jupiternek gyűrűrendszere is van, de az olyan halvány, hogy szinte észre sem vehető.

Amióta a James Webb űrteleszkóp kikerült a világűrbe, számtalan csodát megmutatott már számunkra. Az lett volna a különös, ha a gigantikus gázbolygóról nem tudott volna újdonsággal szolgálni, most azonban a NASA ezzel kapcsolatban is izgalmas bejelentést tett.

Az űrtávcső friss fotói alapján a Jupiter eddig soha nem látott részletességgel tárul fel előttünk, különösen az összetett klimatikus rendszeréről tudhatnak meg többet a kutatók. Egyikük megfogalmazása szerint az égitesten sok minden történik egyszerre, heves viharok, erős szelek, sarki fények és extrém hőmérsékleti-nyomásbeli változások tapasztalhatók folyamatosan.

Fotó: Profimedia

A Jupiternek a bolygónál milliószor halványabb gyűrűit is látjuk most már, valamint két aprócska holdja, az Adrastea és az Amalthea is szépen megmutatta magát, eddig csak az égitest négy nagy kísérőjét vizsgálhattuk meg alaposabban.

A jellegzetes Nagy Vörös Folt is tökéletesen látszik, bár ilyen felbontásnál már inkább ragyogó fehér a visszaverődő fénytől, valamint a felhőktől. Az északi és déli pólusok környékén sarki fények világítanak, vagyis a Jupiter igencsak meglepő arcát mutatja nekünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás