promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő motort talált fel egy 17 éves fiú, amivel robbanásszerűen elterjedhetnek az elektromos autók
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy tömegben elérhető, olcsónak számító nyersanyagokat használt fel.

Az elektromos autókat a jövő járműveinek tartják. Annak ellenére, hogy még mindig nem vagyunk képesek „korlátlan” mennyiségben, ugyanakkor olcsón áramot előállítani, ráadásul az akkumulátorgyártásnak is megvannak a maga korlátai, különösen a felhasználandó nyersanyagok szűkös mennyisége miatt.

Egy mindössze 17 éves amerikai srác, Robert Sansone azonban feltalált egy olyan motort, amely alapjaiban változtathatja meg az elektromosautó-ipart. Mindezért 75 ezer dolláros (30 millió forintos) innovációs díjban részesült, és alighanem elindított egy fényes karriert is általa.

A középiskolás a szivattyúkhoz és ventilátorokhoz használt erőforrások nyomatékát tudta megnövelni, így létrehozott egy olyan szinkron reluktancia motort, amely már járművek mozgatásához is megfelelő, ráadásul drága ritkaföldfémek felhasználása nélkül.

A találmánya 39 százalékkal nagyobb nyomatékot és 31 százalékkal jobb hatásfokot mutat 300 fordulat/perc mellett, ami egészen elképesztő eredmény. Robertnek nem ez az első innovációja, konstruált már ugyanis 100 km/h fölött repesztő gokartot, futócipőt, robotkezet, illetve még körülbelül 60 más mérnöki eszközt.

A srác a közelmúltban látott egy videót az elektromos autók előnyeiről és hátrányairól, és ez ösztönözte arra, hogy a járgányok szívének számító elektromotorokat megreformálja. Most a reményei szerint az újításait el tudja adni egy nagy gyártónak.

Robert elsősorban acélt használt az erőforrásához, ami nagy tömegben áll rendelkezésre, a kilónként több száz dollárba kerülő ritkaföldfémeket pedig rézzel tudta kiváltani, ami persze mostanában szintén nem olcsó, de kilója nagyjából 8 dollárba kerül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás